Българската компания "Насекомо" (Nasekomo), която се занимава с производство на инсектен протеин, получи най-големият грант за иновативни услуги и продукти от 4 884 611, 10 лева по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това става ясно от публикуваните документи от Министерството на иновациите и растежа. От родния стартъп потвърдиха новината пред Money.bg.

Средствата се дават на иновативни фирми, работещи основно в сферата на ИТ технологиите.

Снимка 329269

Източник: iStock

От "Насекомо", които имат ферма за ларви в село Лозен край София, заявиха, че ще използват финансовия ресурс за по-добро развитие на иновативни продукти и услуги.

"Насекомо" в топ 50 на иновативните компании в Централна и Източна Европа

"Насекомо" в топ 50 на иновативните компании в Централна и Източна Европа

Българската компания се занимава с производство на инсектен протеин

През 2022 година компанията зае място сред най-добрите 50 иновативни компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), намирайки място в класация, изготвена след проучване на "Net Zero Future 50", в което се разглеждат инвестициите в климатични технологии.

"България има много сериозен потенциал за развитие на насекомовъдството и ние бързаме, за да изпреварим останалите страни от нашия регион. Въпреки успехът, който страната ни жъне, благодарение на развитието на този бизнес, е нужна по-голяма подкрепа от държавата и промяна на нормативните уредби, коментира пред Money.bg съпредседателят на Асоциация "Насекоми" у нас Анатоли Ценов.

Общо 12 компании ще получат над 34 милиона лева за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти. Това са приложения в областта на информационните технологии, изкуствения интелект и работата с големи данни.

Средствата са по четвъртата мярка от ПВУ - Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с "Печат за високи постижения" от Европейската комисия. Общият бюджет на процедурата е 118 милиона лева, а документи по нея се приемат на два приема. Вторият се очаква да започне в началото на 2024 година.

"Идеите и разработките на тези 12 фирми са оценени като високо качествени и развиват нови продукти и услуги с висока добавена стойност за икономиката", пише в съобщение на Министерството на иновациите и растежа.

Компанията "Насекомо" е основана през 2017 година. Тя разработва автоматизирани решения за отглеждане на насекоми и изгражда иновативна платформа за повишаване на ефективността на производството на инсектен протеин.

Важно уточнение е, че когато говорим за продукти от насекоми, в масовия случай това са протеинови масла и брашна като съставки в храни, които често са тестени.

Nasekomo започва производство на продукти от насекоми край София

Тази компания започва производство на продукти от насекоми край София

Амбициите на компанията са да завземе глобален пазарен дял в тази ниша