Пазаруващите в магазините в Англия вече ще трябва да плащат 2 пъти по-висока такса за найлонови торбички. Съществуващата такса от 5 пенса се вдига на 10 пенса и вече няма да бъде ограничена до големите търговски вериги.

Това предвиждат нови мерки, обявени от министерството на околната среда, които се очаква да влязат в сила през януари 2020 г. Промените идват, тъй като училищата на Острова са призовани да прекратят употребата на пластмаси за еднократна употреба до 2022 г.м съобщава Sky News.

Смята се, че около 3.6 млрд. торбички за еднократна употреба се доставят годишно от малките търговци на дребно, освободени от текущия данък от 5 пенса.

Търговските организации, представляващи около 40 000 малки търговци на дребно, вече започват доброволно да налагат съществуващите такси, но това представлява по-малко от 1/5 от приблизително 253 000 малки и средни предприятия в Англия.

"Таксата от 5 пенса за найлонови торбички за еднократна употреба е изключително успешна в намаляването на количеството пластмаса, което използваме в ежедневието ни. Изтеглихме 15 млрд. пластмасови торбички от обращение.

Но искаме да направим още повече, за да защитим скъпоценната ни планета, а днешното обявяване ще ускори по-нататъшната промяна в поведението и ще надгради успеха на съществуващата такса", обясни министърът на околната среда Майкъл Гоув.

Таксата от 5 пенса е въведена в Англия през 2015 г., а събраните средства са използвани за благотворителност, вместо за държавни разходи.

През последната финансова година са продадени близо 2 млрд. найлонови торбички, таксувани по 5 пенса. Това е почти 4 пъти по-малко от 7.6-те млрд. торбички (или по 140 на човек), раздадени от седемте най-големи супермаркета в Англия през 2014 г.