Чистата печалба след облагане с данъци на автомобилния производител Volkswagen Group за първото тримесечие е 3,403 милиарда евро. Тя е нараснала спрямо същия период на миналата година с 43,9%, се посочва във финансовия отчет на компанията.

Приходите за периода са се увеличили с 10,3%, до 56,197 милиарда евро. Операционната печалба е достигнала 4,367 милиарда евро, повишавайки се с 27% на годишна база.

През тримесечието компанията е произвела 2,738 милиона автомобила, което е със 7,1% повече за аналогичния период година по-рано. Продажбите са се увеличили с 1,3% - до 2,61 милиона машини.

"На нашите тримесечни резултати положително повлияха силните показатели на нашите брандове, пускането на нови привлекателни продукти и силните ни приходи в Западна Европа. Усилията ни за повишаване на ефективността и производителността във всички области на дейността ни също се "откупуват"", се посочват в прессъобщението думите на генералния директор на Volkswagen Матиас Мюлер.

За 2017 г. целите на групата остават увеличение на продажбите с 4% и рентабилност на ниво 6-7%. От Volkswagen не изключват негативно влияние на световната икономическа ситуация, силната конкуренция на пазара, неустойчивите валутни курсове и последствията от "дизелгейт".

Volkswagen Group е един от най-големите производители на автомобили в света, обединяваща марки като Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Seat. Притежава и луксозните брандове Lamborghini, Bentley, Bugatti. Компания има и поделение за товарни транспортни средства Volkswagen Commercial Vehicles, произвежда и камионите Scania.

В края на март за компанията работят 632,8 хиляди души.