Финансовият отдел на Volkswagen Group стартира онлайн платформа, за да присъства и вземе дял от пазара на употребявани автомобили в Германия. Поделението цели да удвои портфейла си от кредитни, лизингови и застрахователни договори до 30 милиона единици до 2025 година.

Платформата се казва HeyCar и на нея клиентите могат да намерят коли втора ръка. Но навлизането на този пазар няма да е лесно, тъй като 95% от сделките онлайн минават през два портала: mobile.de и autoscout24.de.

Стартирала в началото на октомври, HeyCar вече изброява 50 000 автомобила и има за цел да удвои този резултат до следващата година и не дълго след това да стигнат 300 000 обяви. За сравнение - в mobile.de се продават 1,2 милиона коли.

Анализатори са на мнение, че по-сериозното навлизане на VW на пазара на употребявани автомобили се дължи на постоянно спадащата стойност на дизеловите коли в Германия. Изследвания от това лято показаха, че клиентите на употребявани автомобили все повече се насочват към бензинови коли, а тази година цените на дизелите втора ръка паднаха под тези на бензиновите им конкуренти.

Кристиан Далхайм, който е шеф на продажбите в HeyCar посочи, цитиран от Reuters, че лансирането на платформата "няма нищо общо с цените на употребяваните дизелови автомобили."

За разлика от конкурентните платформи, HeyCar, управлявана от новосъздадената Mobility Trader GmbH, ще бъде освободен от реклами и ще бъде отворен и за дилъри на марката, които не са към VW, казва още Далхайм.

Чрез своите пет основни марки автомобили - VW, Audi, Porsche, Skoda и Seat, групата Volkswagen представлява около 40% от продажбите на употребявани автомобили в най-големия европейски автомобилен пазар, отбелязва агенцията.