Volkswagen се готви да подаде документи за банков лиценз във Великобритания. Целта е концернът да може да продължи да предоставя различни възможности за финансиране на шофьорите, след като страната излезе от Европейския съюз.

Досега Volkswagen използваше германския лиценз за финансовото си звено на Острова. Но в зависимост от сделката, която Лондон успее да постигне с Брюксел, възможността да приема депозити и да дава заеми през границите на ЕС и Великобритания може да изчезне.

Ходът е част от стратегията на германския концерн да "защити групата от потенциални регулаторни рискове след Brexit", казаха от компанията.

В Европа автомобилните компании все по-често сами предлагат възможности за финансиране на потребителите през отделни собствени звена - практика, която е широко разпространена в САЩ от десетилетия.

От финансовата криза назам общият размер на заетите средства от VW, Daimler, BMW и Renault скочи двойно до 400 милиарда евро.

Във Великобритания при над 80% от продадените автомобили, компанията и купувачът сключват договор, според който потребителят получава финансиране. На Острова Volkswagen е заел 15 милиарда паунда - повече от всеки други производител.

Ford и Renault вече имат лицензи за банкова дейност във Великобритания.