Компанията Volkswagen обяви, че ще предложи нови стимули за собствениците на стари дизелови автомобили, които решат да ги сменят за нови модели на марката. Това е опит да преодолее забраната за движението на всички дизелови коли в големите германски градове.

Стимулите ще важат само за собствениците на коли в Германия, които ще имат право на екологичен бонус между 1500 и 8000 евро в зависимост от модела на закупеното превозно средство. ОТ Volkswagen отбелязват, че пълният размер на сумата се отнася само до две групи: германски граждани от всички части на страната, които купуват нови VW коли с дизелови двигатели, за да заменят старите си такива. И за германците в 14-те най-силно замърсени градове, когато купуват нов автомобил с какъвто и да е двигател.

Германия иска бонуси за клиентите при връщане на стара дизелова кола

Германия иска бонуси за клиентите при връщане на стара дизелова кола

Парите ще бъдат изплащани от производителите, а не от държавата

Бонусите ще влязат в сила незабавно и ще включват превозни средства с норми за емисии Евро 1 (въведен 1992 г.) до Евро 4 (дизеловите коли произведени до 1 януари 2005 г.) в цяла Германия. Мярката се разширява и за дизелови автомобили с Евро 4 или Евро 5 в немските градове, където нивото на замърсяване се оценява като опасно високо и власатите ограничават движението им в център.

От Volkswagen обявиха, че ще унищожат старите превозни средства, а няма за ги препродават.

Къде отиват старите германски дизелови автомобили?

Къде отиват старите германски дизелови автомобили?

Износът на употребявани коли достигна рекордни стойности