Световноизвестната компания за предоставяне на споделени офис пространства WeWork фалира, изброявайки дългове от близо $19 милиарда. Това е ново дъно за стартъпа в областта на недвижимите имоти, който опита, но очевидно не успя да се възстанови от пандемията. WeWork подаде молба за обявяване в несъстоятелност, съобщава Bloomberg.

От базираната в Ню Йорк компания заявиха, че са сключили споразумение за преструктуриране с кредиторите, представляващи приблизително 92% от нейните обезпечени облигации. Стартъпът трябва да рационализира своето портфолио от офис площи под наем. Подаването на документи за несъстоятелност от 6 ноември в Ню Джърси изброява активи на стойност $15 милиарда.

"WeWork изисква възможността да отхвърли договорите за наем на определени местоположения, които до голяма степен не работят и всички засегнати членове са получили предварително известие", се казва в изявлението на компанията.

Загубите на WeWork се учетвориха до $2,1 милиарда

Загубите на WeWork се учетвориха до $2,1 милиарда

Компанията може да има още едно тримесечие живот

Как се стигна до фалита?

През последните четири години WeWork се опитваше да представи история за обрат - история, в която странният стартъп за съвместна работа се превръща в стабилна и печеливша публична компания. Компанията успя да се освободи от Адам Нойман - буйния си съосновател и бивш главен изпълнителен директор, като го замени с ветеран от бранша, който има репутацията на спасител на закъсали компании за недвижими имоти.

WeWork обаче не беше спасена, като още през това лято от фирмата започнаха да казват, че имат "сериозни съмнения", че ще могат да останат в бизнеса. Очевидно това наистина е така.

Снимка 424115

Източник: Wikipedia

Фалитът на американския стартъп е кулминацията на дългогодишната сага за компанията, която някога беше най-големият наемател на офиси в Манхатън. Нейният внезапен възход и рязък спад завладяха както Уолстрийт, така и Силициевата долина, коментират експерти от бранша. Крахът на компанията вероятно започна още през 2019 година. За няколко месеца корпорацията премина от планиране на IPO до съкращаване на хиляди работници и предоставяне на спасителна програма за милиарди долари.

WeWork не е единствената

И други компании за споделено офис пространство претърпяха затруднения, след като пандемията преобърна работните навици. Knotel и дъщерните дружества на IWG Plc, например, поискаха банкрут съответно през 2021-а и 2020 година.

Докато WeWork постигна мащабна сделка за преструктуриране на дълга в началото на тази година, тя бързо отново изпадна в проблеми. В края на това лято от компанията заявиха, че ще предоговорят почти всичките си договори за наем и ще се оттеглят от слабо представящи се локации.

Компанията стана публична през 2021 година чрез комбинация с компания за придобиване със специална цел, две години след първоначално планираното IPO. За жалост, това не попречи на WeWork да губи пари. При последния опит за обрат през март компанията подписа извънсъдебно преструктуриране, което намали около $1,5 милиарда дълг и удължи други падежи.

Фалитът често е единственият вариант за пропадащи компании със скъпи договори за наем, тъй като законодателството на САЩ позволява на неплатежоспособните фирми да се откажат от тромави договори, които е трудно да бъдат анулирани по друг начин.

Отпечатъкът на WeWork в областта на недвижимите имоти обхваща 777 места в 39 държави към 30 юни, като заетостта е близо до нивата от 2019 година. 

WeWork получава $1,1 милиарда ново финансиране от Softbank

WeWork получава $1,1 милиарда ново финансиране от Softbank

Финансовото състояние на WeWork остава силно въпреки пандемията