Най-голямата авиокомпания в България (на база пазарен дял, по фирмени данни) - Wizz air, може да се възползва от ситуацията, в която се намира конкурентът й ирландската Ryanair. 

Припомняме, че нискотарифната авиокомпания Ryanair намали полетите от графика си за лято 2024 г., след като потвърди на 1 март, че очаква да получи само 40 от 57 планирани самолета Boeing 737-MAX800, които трябваше да бъдат доставени преди края на юни 2024 г.

"Не изключваме никакви възможности. Нашият екип наблюдава ситуацията и ако имаме капацитета мисля, че ще обмислим възможността". Това отговори Саша Вислаус, мениджър "Корпоративни комуникации" в Wizz Air Group на въпроса на money.bg дали Wizz air планира да заем част от полетите на Ryanair от София и Варна. Тя подчерта, че Wizz Air завършва 2023 г. с ръст в резултатите си за България - над 18 000 извършени полета от и до България, което е с 14% повече спрямо 2022 г. Авиокомпанията регистрира и 20% годишно увеличение на капацитета и 28% пазарен дял.

Летище Бургас подновява полетите на Ryanair и Wizz Air: Кои ще са водещите дестинации?

Летище Бургас подновява полетите на Ryanair и Wizz Air: Кои ще са водещите дестинации?

Аерогарата в Бургас ще посреща пътници с подновена настилката на пистата и светосистема

Wizz Air разполага с две бази в България - в София и Варна, като през изминала година и половина авиокомпанията трябваше да намали броя на самолетите си в тези бази, които в момента са общо 7. Саша Вислаус подчерта, че Wizz Air има намерение и иска да върне тези няколко самолета обратно в българските й поделения.

Тя обясни, че причината, поради която самолетите са били пребазирани са непланираните инспекции на двигателите им, които не са извършени под контрола на авиокомпанията.

"Трябваше да отимизираме нашата мрежа, като запазим капацитета на нивото, което беше през 2023 г. и трябваше да направим някои оптимизации в цялата ни мрежа", каза още тя. И добави: "Знаем, че през 2025 г. тези самолети ще бъдат освободени, като същевременно ние ще продължаваме да получаваме нови самолети. Очакваме следващата година да бъде много "по-голяма" от 2024 г.".

Дестинациите на летище София: Топ 10 на държави, градове и аерогари

Тел Авив изпреварва Варна и Мюнхен: Кои са 10-те най-посещавани дестинации от летище София?

Нова подробна статистика показва интересни тенденции

По нейни думи през следващата година авиокомпанията ще разполага с допълнителни 80 самолета - 40 ще бъдат върнати, а други 40 ще са нови. 

Първият полет на Wizz Air от България излита през 2005 г. - от София до Будапеща. В момента в България авиокомпанията предлага общо 47 маршрута до 18 държави, оперира със 7 от най-модерните самолети Airbus (базирани както в София, така и във Варна) и с над 360 членове на екипажа.

Дестинациите на летища Варна и Бургас: Топ 5 на държави, градове и аерогари

София изпреварва Лондон и Виена: Кои са 5-те най-посещавани дестинации от летища Варна и Бургас?

Нова подробна статистика показва интересни тенденции