Южна Корея е на път да използва оръжейна сделка с Полша на стойност $13,7 милиарда и която е най-голямата в историята за Сеул, за да се нареди до най-големите играчи в глобалната оръжейна индустрия. Азиатската страна смята, че ще може да задоволи глада на Европа за оръжия в бъдеще, пише Reuters.

По данни на Министерството на отбраната на Южна Корея, продажбите на оръжия са скочили до над $17 милиарда през 2022 година, от $7,25 милиарда през 2021-а. Като причина за това анализаторите посочват желанието на западните държави да подкрепят Украйна, както и растящото напрежение в други горещи точки като Северна Корея и Южнокитайско море.

Договорената миналата година оръжейна сделка между Южна Корея и Полша, която е ключов член на НАТО, включва стотици ракетни установки Chunmoo, танкове K2, самоходни гаубици K9 и изтребители FA-50.

В кои държави гражданите притежават най-много оръжия?

В кои държави гражданите притежават най-много оръжия?

И да не забравяме: не оръжията убиват, а хората, които ги използват

13 ръководители на компании и правителствени служители, включително пряко участващи в сделката трърдят, че споразумението между двете страни предоставя проект за използване на международни публично-частни партньорства и консорциуми за разширяване на обхвата на южнокорейската военна индустрия и постигане на амбицията на Сеул да бъде един от най-големите доставчици на оръжие в света.

"Чехия, Румъния, Словакия, Финландия, Естония, Латвия, всички те и други мислеха да купуват отбранителни продукти само от Европа, но сега на всички става ясно, че могат да си купят въоръжение на по-ниски цени и то да им бъде доставено по-бързо от корейски компании", коментира О Кяхуан - директор в Hanwha Aerospace, който е участвал в сделката с Полша.

Южнокорейските компании не разкриват единичните цени на своите оръжия, които често се продават с помощни превозни средства и резервни части. Знае се обаче, че Hanwha Aerospace вече има 55% дял от световния пазар на гаубици - число, което ще нарасне до приблизително 68% след приключването на сделката с Полша, според данните от проучване на NH Research & Securities.

В какви оръжия ще инвестира Eвропейският фонд за отбрана

В какви оръжия ще инвестира Eвропейският фонд за отбрана

Обявиха първите 1,2 млрд. евро инвестиции