Всеки човек има правото да защити своя и на близките си живот, но дали законното притежаването на огнестрелни оръжия решава въпроса с престъпността и насилието? От друга страна в много държави ловът, както и притежаването на оръжия е с вековни и трудно преодолими традиции.

Разбира се, не оръжията убиват, а хората, които ги притежават с техния манталитет, възпитание, настроения и склонност към насилие . За това общественият дебат за достъпа и разрешенията за придобиване на огнестрелни оръжия от обикновените граждани продължава ...

Три държави в света разрешават на цивилни да притежават оръжие, ето кои са те

Три държави в света разрешават на цивилни да притежават оръжие, ето кои са те

Американците притежават почти половината от всички цивилни оръжия в света

В съвременния свят е общоприето, че Русия е полицейска и въоръжена държава. Това обаче не е вярно, що се отнася до притежаваните законно от граждани огнестрелни оръжия. Ако се изчисли броят на пистолетите и пушките в ръцете на цивилни - има 22,4 единици на 100 души, тоест приблизително едно огнестрелно оръжие на всеки пети руски гражданин. Но разбира се, те не са разпределени равномерно - Националната гвардия проведе проучване и установи, че само 3% от населението в страната притежава 6,5 милиона огнестрелни оръжия, пише dzen.ru.

Но все пак, да видим гражданите на кои 10 държави се въоръжават най-активно?

Снимка 317200

Източник: iStock

Швеция: 31,6 единици на 100 души

Доста слабо населена, въпреки площта си, страната 10,3 милиона жители се въоръжава доста активно. Причината за това са либералните местни правила за издаване на лицензи - в Швеция не е трудно да се вземе такъв.

Уругвай: 31,8 единици на 100 души

В Латинска Америка Уругвай се смята за нещо като малка Швейцария: това е доста просперираща и сравнително добре нахранена, спокойна държава. Европейски и американски пенсионери се преместват да живеят тук за повече топлина и гостоприемство!

В страната живеят 3,4 милиона души, но много от местните жители все още помнят престъпните разправии на банди и наркокартели, затова доброволно купуват оръжия за собствена безопасност.

Това не може да не тревожи полицията, поради което от време на време се вземат съмнителни и тревожни решения: например от 2015 г. полицията може да стреля по подозрителни лица дори в гръб.

Снимка 310366

Източник: EPA/БГНЕС

Ирак: 34,2 единици на 100 души

До 2000-те години тук дори не са мислили за такъв брой дула в ръцете на обикновените граждани - но войната със САЩ и падането на режима на Садам Хюсеин промени всичко. Огромен брой оръжия бяха заграбени от складовете или влязоха отвън в страната, местните започнаха да купуват огнестрелни оръжия за защита.

Всичко се влоши след изтеглянето на американските войски, когато куп американски оръжия бяха просто изведени от употреба - дадени или продадени на местните жители.

Саудитска Арабия: 35 единици на 100 души

Това е доста затворена държава, така че беше трудно да се съберат точни данни за притежаваните от поданиците на краля огнестрелни оръжия.Законите тук са много жестоки, така че бройката от 35 цеви на 100 души е изненадваща - особено като се има предвид например забраната за лов с огнестрелни оръжия. Но от друга страна, притежаването на оръжие е вековна традиция за бедуинските племена.

Снимка 375672

Източник: EPA/БГНЕС

Кипър: 36,4 единици на 100 души

Изглежда отвън, че страната е офшорен туристически рай, богат и проспериращ! Но си струва да припомним, че Кипър е остров и разнородна държава: има Северен Кипър под контрола на Турция, а има и Юг - Република Кипър.

Тази раздяла продължава от 1974 г., отношенията между половинките са много напрегнати, тъй като местните жители отдавна притежават оръжия, за съжаление, използвайки ги при сблъсъци.

Снимка 282214

Източник: архив ЕПА

Сърбия: 37,8 единици на 100 души

Не много богата, но много гостоприемна балканска държава също е много "огнестрелна" заради историята си. Хората са свикнали да държат оръжие вкъщи за всеки случай след разпадането на Югославия и гражданската война в началото на 90-те години , както и въоръжения конфликт през 1999 заради Косово.

Сърбите явно предпочитат да бъде готови с оръжие в ръцете, ако внезапно избухне нови вътрешни размирици или външни въоръжени конфликти.

Финландия: 45,3 единици на 100 души

Хората в тази слабо населена северна държава държат оръжия повече от съображения за собствена сигурност. Тук има много наистина диви места, много къщи и селища са далеч едно от друго, така че местните все още много уважават ловните традиции - и защитават собствените си домове и семейства от диви животни.

Във Финландия е много лесно да получите лиценз за притежаване на огнестрелно оръжие. Формално трябва да сте само навършили 15 години, като или да имате разрешително за лов и умения, или да докажете умения в спортната стрелба.

Законодателството е меко, защото почти половината от страната има собствено огнестрелно оръжие, но рядко го използва: нивото на престъпността, особено тежката, е сред най-ниските в Европа.

Снимка 215920

Източник: архив ЕПА

Швейцария: 45,7 единици на 100 души

Друга, сравнително малка, просперираща държава: тук почти всеки втори човек има оръжие у дома, но рядко го използва.

Всичко е свързано с армейските обичаи (отслужил си задължителното военно обучение и можеш да вземеш оръжието си у дома). Както и със семействеността: оръжията се предават по наследство, така че в къщите често можете да намерите образци от различни епохи, от старинни мускети до пушки и картечници.

Снимка 520757

Източник: EPA/БГНЕС

Йемен: 54,8 единици на 100 души

Арабската държава, подобно на Саудитска Арабия, е доста затворена, данните се събират много трудно. Но е очевидно, че причината за толкова голям брой огнестрелни оръжия в ръцете на цивилни е продължаващата гражданска война (официално от 2014 г.).

И ако добавите незаконни оръжия и голям брой банди и групи, със сигурност ще се окаже, че всеки йеменски жител има оръжие.

Снимка 450780

Източник: iStock

САЩ: 88,9 единици на 100 души

Това не е учудващо. Втората поправка на американската конституцията гласи, че гражданите имат право да държат и носят оръжие, имат право да защитават своя дом, живот и семейство почти по всякакъв начин.

Републиканци и демократи спорят за тази поправка в продължение на много десетилетия, но статистиката е безпощадна: приблизително 330 милиона души население - и около 265 милиона оръжия в частни ръце (само регистрираните!).

Това са 42% от всички огнестрелни оръжия в света, концентрирани в ръцете на цивилни граждани. За съжаление, това пряко засяга нивото на престъпността и смъртността: най-малко 3 от 100 000 души умират от огнестрелна рана, докато в Русия този показател е 1,4, а във Великобритания - 0,3.