Правото да се съхранява и да се носи оръжие е защитено от Конституцията на САЩ. За съжаление това право често се използва от грешните хора, по възможно най-грешния начин. Прясното доказателство за това е трагедията, която сполетя малкото градче Ювалди в Тексас преди дни и потресе света. 

Изчисленията сочат, че американците притежават почти половината от всички цивилни оръжия в света и на база на глава от населението САЩ имат много повече оръжия от всяка друга нация.

Много страни са залети с оръжия

Сред страните с най-много огнестрелни оръжия са Сърбия, Йемен, Швейцария и Саудитска Арабия. Но има само три държави, които дават конституционно право на гражданите си да притежават и да носят оръжие. Това са Мексико, Гватемала и Съединените щати.

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

Шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград тази събота

Втората поправка на Съединените щати вдъхнови други страни по света да предоставят на своите граждани правото да притежават оръжие - включително Боливия, Коста Рика, Колумбия, Хондурас, Никарагуа, Либерия, Гватемала, Мексико и САЩ. Всички тези страни, с изключение на Мексико, САЩ и Гватемала, обаче са отменили конституционното право за носене на оръжие, пише The New York Times.

Мексико

Мексиканското правителство е наложило строг контрол върху цивилното притежаване на оръжие. Въпреки че мексиканците имат право да си купят оръжие, бюрократичните пречки, дългите забавяния и тесните ограничения го правят изключително трудно.

Член 10 от мексиканската конституция от 1857 г. гарантира, че "всеки човек има право да държи и да носи оръжие за своята сигурност и законна защита". Но 60 години по-късно, през 1917 г., законодателството се променя заради кървавата революция в Мексико.

Войната като бизнес: Кои държави купуват оръжия от България?

Войната като бизнес: Кои държави купуват оръжия от България?

Бомби, торпеда, реактивни снаряди, какво още изнася страната ни

По време на пренаписването на конституцията правителството поставило по-строги ограничения върху правото да се купуват оръжия. Законът забранил на гражданите да купуват огнестрелни оръжия, те били "запазени за използване само от военните" и им забрани също така да носят "оръжия в населени места, без да спазват полицейските разпоредби".

Днес мексиканците все още имат право да купуват оръжия, но трябва да се борят с неясен федерален закон, който определя "случаите, условията, изискванията и местата, в които ще бъде разрешено носенето на оръжие".

През 2012 г. The New York Times съобщи, че само членове на полицията или военните могат да купуват най-големите оръжия в Мексико, като полуавтоматични пушки.

"Разрешителните за пистолет за защита на дома позволяват само закупуване на калибри не по-големи от 38", пише Times. 

Американците купуват рекорден брой оръжия

Американците купуват рекорден брой оръжия

18 милиона броя оръжия са продадени през тази година досега

Може би най-голямото препятствие от всички е, че има само един магазин в цялата страна, където мексиканците могат да отидат да си купят оръжия, и той се намира в строго охранявана армейска база в Мексико Сити. Докато магазинът продава средно 38 оръжия на ден, се оценява, че 580 оръжия се внасят контрабандно в страната от САЩ всеки ден.

Гватемала

Подобно на Мексико, Гватемала разрешава притежаването на оръжие, но със сериозни ограничения. Правото на носене на оръжие е признато и регламентирано от член 38 от действащата конституция, създадена през 1985 г.

"Признава се правото на притежание на оръжия за лична употреба, незабранено от закона, в мястото на обитаване", се казва в документа. "Няма да има задължение за предаването им, освен в случаите, разпоредени от компетентен съдия.

Въпреки че на гватемалците не е разрешено да притежават напълно автоматични оръжия, им е позволено да купуват полуавтоматични оръжия, пистолети, пушки и пушки, ако получат разрешение. Все пак това може да бъде трудно.

Кои пет държави харчат най-много пари за отбрана?

Кои пет държави харчат най-много пари за отбрана?

Военните разходи достигат рекордно ниво през втората година от пандемията

Например, хората, които искат да закупят оръжие за целите на частната охрана, се нуждаят от одобрение от правителството. Те също така са ограничени в това колко боеприпаси могат да притежават и трябва да кандидатстват повторно и да се квалифицират за лицензите си за огнестрелно оръжие на всеки една до три години, според GunPolicy.org.

Лицензът също така изисква доказателство, че кандидатът има чисто полицейско досие, не страда от психично заболяване и не е напуснал армията или полицията.

Въпреки ограниченията, оръжията са широко достъпни в Гватемала. Всъщност страната има едно от най-високите нива на притежание на оръжие на глава от населението в Латинска Америка, според Insight Crime. Същата организация отбеляза също, че 75% от убийствата в Гватемала включват оръжие. През 2016 г. столицата на Гватемала беше класирана на 9-то място по убийства в света.

САЩ

Въпреки че и Мексико, и Гватемала имат конституционно право да носят оръжие, САЩ "играят" в собствена лига, защото са единствената страна без никакви ограничения за притежаване на оръжие в своята конституция.

Втората поправка гласи, че "правото на хората да съхраняват и носят оръжие, не трябва да бъде нарушавано".

В продължение на близо 200 години, откакто тези думите били приети през 1791 г., се смяташе, че втората поправка се отнася до привилегиите, принадлежащи на военните, според The New Yorker. Но от 70-те години на миналия век възгледът постепенно се променил, докато не се затвърдил в решение на Върховния съд от 2008 г., според което втората поправка наистина дава на хората правото да носят оръжие.