Проблемите на Хонконг направиха Китай най-големият пазар за швейцарската часовникова индустрия за първи път, пише Bloomberg.

Заради протестите доставките за Хонконг паднаха с 30 процента. Така за първи път градът се нарежда зад континентален Китай по доставки от поне 30 години насам.

Градът бе най-голямата дестинация за швейцарските часовници в продължение на десетилетие. През последните месеци обаче Хонконг започна да изостава и от Съединените американски части. Заради протестите богатите китайци купуват все повече часовници в своята страна.

Потокът на туристи в Хонконг и магазините за часовници в града се е сринал до една десета от предходните си нива, казва Алейн Лам, финансов директор в Oriental Watch Holdings. "В Хонконг дори и местните вече се опасяват да излязат на улицата", посочва още той.

Отслабването на юана намали и разликата в цената между континентален Китай и Хонконг, където някога часовници бяха с около 20 процента по-скъпи. Сега разликата е около 10 процента.

Стойността на доставките към Китай от Швейцария се покачва с 18 процента през октомври до 218 милиона франка ($220 милиона), докато към Хонконг тя е 191 милиона франка.

През октомври износът на швейцарски часовници по света се покачва с 1,5 процента, а растежът през първите 10 минути на годината са 2,7 процента. През 2018 г. повишението бе 6,3 процента.

За първи път от 10 години: Хонконг официално изпадна в рецесия

За първи път от 10 години: Хонконг официално изпадна в рецесия

Икономиката на Хонконг се свива за второ поредно тримесечие