Американците са върнали закупени стоки на стойност 743 милиарда долара през 2023 г., което е около 14,5% от всички покупки на дребно, показва доклад на Националната федерация на дребно (NRF).

Според NRF за всеки 1 милиард долара продажби търговците на дребно получават средно 145 милиона долара печалба. В онлайн сегмента делът е още по-висок - 17,6%, или общо $247 милиарда. Федерацията отбелязва, че поради промени в методологията тазгодишният резултат не може да бъде съпоставим с цифрите за 2022 година.

"Търговците на дребно продължават да тестват и прилагат нови начини за минимизиране на загубите от връщания, като същевременно оптимизират изживяването на клиентите", каза Марк Матюс, изпълнителен директор по проучванията в NRF. "По-специално, те предоставят по-подробни описания на размерите и параметрите на продуктите в своите онлайн магазини , и те също изискват разписки за връщане."

Загубите на търговците на дребно от измами с връщане на продукти през изминалата година възлизат на $101 милиарда.Приблизително половината от всички загуби са причинени от връщане на използвани и годни за обслужване стоки, а други 44% от връщане на откраднати артикули. Около 20% от респондентите сред търговците на дребно отбелязват, че са се сблъсквали с действията на организирани групи от измамници.

Най-активният период на продажби в САЩ е зимният празничен сезон - месеците ноември и декември. Търговците на дребно обаче очакват само леко увеличение на възвръщаемостта през този период в сравнение с останалата част от годината до 15,4%. В същото време незаконните връщания могат да възлизат на 25 милиарда долара или 16,5% от всички продажби, които клиентите връщат в магазините.