Дефицитът на чипове по света започна да се усеща и от автомобилната индустрия, която разчита все повече на тях за производството на съвременни превозни средства, предаде Zero Hedge. А вече един от най-големите производители глобално също изпитва болката.

Toyota спря работата на завода си в Гуангджоу, Китай, именно по тази причина. Малко по-рано от компанията обявиха, че производството на Tundra в Тексас ще бъде понижено с 40% точно поради същата причина. А резултатите от този недостиг ще бъдат големи.

Спирането на дейността на завода в Китай може да доведе до спад на общото производство с 30% през януари, в зависимост от това колко дълго продължи мярката, посочват от Bloomberg. Същевременно компанията не разполага с големи запаси от чипове на склад. Всъщност те ще ѝ стигнат само за четири дни, според изданието.

"Това е огромен проблем за индустрията", каза анализаторът Скот Вейзин пред Chicago Tribune. "Ние оценяваме недостига на полупроводници и разработваме контрамерки, за да минимизираме ефектите от удара."

Дефицитът обаче не е новина от днес. Всъщност от месеци анализатори предупреждават, че чиповете ще станат дефицитна стока, а преди броени дни Nikkei излезе със статия, според която недостигът им се усеща и от други производители, сред които са Volkswagen, Honda и Nissan.

Но останалите също не са в цветущо състояние. Ford временно спря работата на завода си в Луисвил, където се произвежда Escape и Lincoln Corsair, а Fiat Chrysler удари на пауза работата на някои свои мощности в Канада и Мексико, което ще засегне производството на Jeep Compass, Chrysler 300 и Dodge Charger и Challenger, посочват още от Zero Hedge.