Директорът на APAS - германската организация, следяща за спазването на правилата от компаниите за одит, Ралф Босе е уволнен заради измамите на фалиралата компания Wirecard, предаде Zero Hedge.

До това се е стигнало непосредствено след като той е признал, че е търгувал с акции на платежната компания пред местния парламент. Интересното е, че едновременно с тази търговия той е водил разследване на компанията за одит EY, за която след време изтъкна, че е знаела за финансовите измами на Wirecard.

Босе е посочил пред властите, че е понесъл загуби от влагането в ценните книги на компанията, но това не му е помогнало да се спаси от съкращението, което е и първото на държавен служител по сагата с финансовата компанията.

От APAS посочват, че с това решение се опитват да "съхранят интегритета на агенцията", изтъкнаха самите те в съобщение.

И най-голямата банка на Испания ще наддава за активи на фалиралата Wirecard

И най-голямата банка на Испания ще наддава за активи на фалиралата Wirecard

Очаква се Banco Santander да стане собственик на банковото ѝ подразделение и платежния ѝ софтуер

Вероятно следващите, които ще бъдат разследвани заради измамите на Wirecard, ще са BaFin, които са германският еквивалент на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ. В миналото те защитаваха финансовата компания срещу нападките към финансовите ѝ практики, преди да стане публично достояние, че същите всъщност са престъпни, припомнят от Zero Hedge.

В един от случаите BaFin дори обвини автор от Financial Times, че съзаклятничи със спекулантите с акциите на Wirecard, очакващи цената им да се понижи. Затова и регулаторът забрани късите продажби на ценните книжа на компанията за кратко.