Сингапурската DBS Bank ще стане един от първите чуждестранни заемодатели, които ще започнат пълноправни операции в Индия. От октомври тази година заемодателят ще започне да функционира като всяка друга местна банка - без ограничения за отваряне на клонове или разширяване на бизнеса си.

Ходът на най-голямата банка в Югоизточна Азия по активи идва 5 години след като Индия разреши на чуждестранните банки да оперират като изцяло притежавани дъщерни дружества.

Но DBS Bank някак неохотно отпуска заеми на големи индийски компании. "При кредитите на големите корпорации печалбите и маржа са сравнително ниски, затова имат по-малко смисъл", разказва пред Quartz Пиюш Гупта, главен изпълнителен директор на DBS Bank.

Индия повиши лихвите за пръв път от 4 години

Една от най-бързорастящите световни икономики повиши лихвите

Високата инфлация и отслабващата валута предизвикаха този ход

В Индия корпорациите могат да получат пари на сравнително по-ниска цена, заради което рисковете, пред които са изправени банките, надвишават ползите. Докато този баланс не бъде възстановен, кредитирането на индийските корпорации не изглежда много доходоносно.

Всъщност кредитирането на корпоративния сектор вече отвори дупка в балансите на няколко индийски банки. Общите активи на индийските банки, включително необслужваните активи и преструктурираните заеми, възлизат на 24.8% от общия размер на кредитите през март 2018 г., в сравнение с 12% преди година, според доклад на централната банка на Индия.

Положението е толкова страшно, че 11 от общо 21 държавни банки, които имат проблеми, могат да видят как капиталовите им резерви спадат под минималните препоръчителни нива, предупреждава централната банка.

Индийските банки закъсаха, а помощ не идва отникъде

Индийските банки закъсаха, а помощ не идва отникъде

Свободни средства няма, а лошите кредити спират раздаването на нови заеми

Сингапурската банка е наясно с това. DBS вече се опари от работата с големи корпорации в Индия - до края на март 2014 г. нейните брутни необслужвани активи се увеличилиха до 13.45%, които постепенно успя да намали до 4.3% до март 2017 г.

Затова банката планира да действа внимателно и да се съсредоточи върху относително по-устойчивите автомобилен и фармацевтичен сегменти. Тя ще разшири клоновете си от десетина на 50 през следващите 12 месеца, за да достигне до повече клиенти на дребно, както и малки и средни предприятия.

В момент, когато повечето индийски банки изпитват затруднения, DBS вложи 72.9 млн. долара в своите операции в Индия през март тази година.

"Докато макроикономиката изглежда добре, е подходящо време да влезем, когато останалите играчи се задъхват, така че да получим добро конкурентно предимство, за да увеличим присъствието си", обясни Гупта.