Въпреки усилията на индийското правителство да съживи закъсалия банков сектор в страната, един от най-важните елементи за постигне на целта все още липса: Ню Делхи не дава достатъчно кеш, пише CNBC.

Липсата на ликвидни средства в момент, в който лошите кредити остават на изключително високи нива, оставя банките с вързани ръце и те не могат да заемат пари и да стимулират инвестициите. Което всъщност се оказват две от най-големите предизвикателства пред местната икономика, смята Арун Яйтли, министър на финансите.

Растежът в третата най-голяма икономика в Азия се забави до тригодишно дъно от 5.7% през второто тримесечие на годината. Анализаторите обясняват забавянето с въвеждането на новия данък върху стоки и услуги и скорошната забрана на банкноти с висок номинал. Експертите твърдят, че държавна подкрепа за банковия сектор може да задвижи отново икономиката на по-високи обороти.

Самото правителство няма много излишни средства. През тази година Индия вече достигна 96% от заложения дефицит само за първите пет месеца на фискалната година, намалявайки възможността си да подкрепи растежа чрез разходи.

От своя страна индийските банки се нуждаят от допълнителни между 40 и 65 милиарда долара, за да изчистят лошите кредити от своите портфейли и да постигнат по-строгите изисквания за капиталова адекватност. По-голямата част от средствата ще трябва да бъде налята в държавните банки, които държат около две-трети от общите активи в сектора. Към края на март т.г., откогато са последните данни, лошите кредити са били 9.6% от общите активи. Според Fitch Ratings при държавните банки този процент е бил 11, а в частните - 4.5%.

Някои от държавните банки вече предприеха мерки, за да привлекат свежи средства. Bank of India и IDBI Bank започнаха да продават активи, а други пуснаха облигации. Най-голямата банка в страната - State of Bank of India, има силен портфейл и може да убеди пазарът да й се довери, но за по-малките институции шансовете са далеч по-малки, смятат анализатори.

Така докато правителството не предприеме мерки, повечето анализатори очакват ръстът на заемите да остане слаб. До края на предходната фискална година - март т.г., увеличението е било 5% - най-слабият ръст от над шест десетилетия.