Централната банка на Индия повиши основния си лихвен процент за пръв път от 2014 г. насам, за да ограничи нарастващия ценови натиск и да успокои финансовите пазари, съобщава Bloomberg.

Процентът на обратно изкупуване беше увеличен с 0.25% - на 6.25% от досегашните 6%, съобщи в официално изявление монетарната институция.

Фактическите последици от инфлацията след априлската политика се развиха широко според очакваната траектория. Налице е рязко ускоряване на инфлацията на потребителските цени, с изключение на храните и горивата, отчита Централната банка на Индия.

Снимка 360528

Банката очаква инфлация на потребителските цени от 4.6% за първите 6 месеца и 4.7% за втората половина на 2018 г. Големият ръст се дължи главно на високите цени на петрола. Очакваният растеж на брутния вътрешен продукт за фискалната 2019 г. се запазва на 7.4%.

Ходът на институцията е част от тенденция на развиващите се пазари. Централните банки от Аржентина до Индонезия взеха мерки, за да се борят с изтичането на капитали и по-слабите валути, които заплашват да засилят инфлацията. В Индия растежът на потребителските цени вече надхвърля средносрочната цел от 4% на централната банка, след увеличаването на цените на петрола.

Петролът е най-големият внос в Индия, а покачващите се цени са заплаха не само за инфлацията, но и за значителния търговски дефицит. Това прави страната зависима от чуждестранните инвестиции в акции и облигации, които подпомагат финансирането на потребностите от внос.

Индия има голям проблем с инфлацията и доматите

Индия има голям проблем с инфлацията и доматите

16% брак на зеленчука води до ръст на цената на една от най-консумираните храни

Финансовите потоци обаче намаляха през тази година, тъй като по-силният долар и по-високите лихвени проценти в САЩ подтикнаха инвеститорите да се отърват от активите на нововъзникващите пазари. Това засегна и индийската рупия, най-зле представящата се азиатска валута през тази година.

Данните показват, че валутните резерви на Индия са намалели с 14 млрд. долара през последните 6 седмици, а централната банка е засилила намесата си в подкрепа на рупията.

Повишаването на лихвите усложнява перспективите за растеж в икономика, която показва ранни признаци на неравномерно възстановяване. Докато растежът се засилва, секторът на услугите, който допринася с около 55% за БВП, вероятно се свива през май за първи път от 3 месеца.

Финансовите пазари също залагат на по-високите лихви. Доходността на 10-годишните държавни облигации се покачи до 3-годишен връх от 7.94% през май, а лихвите с подобен матуритет на най-високо оценените корпоративни облигации се повишиха до 8.70% в понеделник, достигайки най-високото ниво от ноември 2014 г.