Не е тайна, че все повече хора, загрижени за здравето си или за въздействието на индустриализацията от животновъдството върху околната среда, ограничават яденето на месо. Част от тях стават изцяло вегани. Поне за известно време.

През последната година британският ресторант Deliveroo отчита 187% ръст на веган поръчките

Ресторантьорите и особено заведенията за хранене, които по време на пандемия предлагат храна за вкъщи повече от всякога се изправят пред сериозен проблем. А именно: как мога лесно да поставя достатъчно веган ястия в менюто си, като същевременно цената да не е много по-различна от тази на ястията с месо? Защото, както знаем, повечето от качествените веган продукти са скъпи.

Първата веган "месарница" във Великобритания отваря врати. Какво ще продава?

Първата веган "месарница" във Великобритания отваря врати. Какво ще продава?

Този тип пазар процъфтява в Обединеното кралство

89% от веган ястията в ресторантите се консумират от хора, които не са нито вегани, нито вегетарианци. Това сочи анализ в поведението на хранене, поръчан от ресторантьорската индустрия в Обединеното кралство. Изводът е, че ако имате заведение за хранене, дори менюто ви да е традиционно ориентирано към месо, в никакъв случай не трябва да подценявате веган ястията. Защото става все по-модерно да не се яде толкова много месо.

Революцията във веган индустрията е едновременно възможност и предизвикателство за бизнеса с хранене

Необходимостта да се удовлетворят потребителите, които искат все повече интересна, вкусна и разнообразна веган храна е предизвикателство към ресторантьорския бранш. През последните години пазарът за заместители на месо процъфтява. Вегетарианското "месо" разполага с широка гама продукти - от "NoChicken" до "NoHotdog", те са нещо повече от обикновения вегетариански бургер със кюфте от боб и зеленчуци.

След години на тестване и усъвършенстване, заместителите на месо, които започнаха да се произвеждат първо в Нидерландия, днес са наричани "месото ​​на бъдещето". Те предлагат пълна продуктова гама, която се готви като месо, има текстура на месото и има вкус на месо. Със соя и с протеини, популярният "The Vegetarian Butcher" например е все по-поръчван от престижните вериги ресторанти в Европа, защото дава възможност на готвачите да предлагат на клиентите задоволителни, подобни на месо преживявания с веган храна.

Британските месари, които замениха месото

Дан Плейс е собственик и готвач в заведение за хранене в Манчестър, Великобритания. Още през 2015 г. той решава да предлага на клиентите си, освен традиционни бургери с телешко - и апетитни сандвичи със сирене на скара. Скоро те стават тотален хит и водят до големи опашки пред обекта му, пише британското списание за кулинарни преживявания The Caterer. Днес, 6 години по-късно, Дан предлага изобилие от изцяло веган храна. А опашката пред заведението му е още по-голяма.

"В началото на този бизнес бях на максимата месо, месо, месо - колкото по-голямо, сочно и вредно, толкова по-добре", казва Дан. И допълва:

"В един момент разбрах, че вегетарианският пазар е огромен. След това осъзнах, че веган пазарът също не е за подценяване и тепърва ще се развива."

Към днешна дата алтернативите на месо стават все по-добри и присъстват в бургерите на Дан Плейс. Такъв е NoHotDog.

"Повярвайте ми, когато го ядете не можете да познаете, че това не е класически хотдог", категоричен е готвачът.

Неговият колега Нелсън Лам е собственик на Viet Shack и Dunkin 'Burgers. Освен, че приготвя веган бургери, той сбъдва още една своя страст - да прави традиционна виетнамска храна във веган вариант. Все още предлага и класическите варианти с месо.

"През миналата година отчетохме ръст от 38% в продажбите именно на веган ястията" подчертава Нелсън.

Той разказва още, че обичащите месо негови клиенти все по-трудно различават веган вариантите на телешко от оригинала.

Бъдещето на веган индустрията

Дан и Нелсън вярват, че все по-адекватната алтернатива на месо ще преодолее най-голямото предизвикателство за веган индустрията. А именно да се наложи масово и сред хората, които истински обичат вкуса на месната храна.

Веган KitKat? Nestle готви такъв продукт, който ще излезе на пазара тази година

Веган KitKat? Nestle готви такъв продукт, който ще излезе на пазара тази година

Идеята идва от заявки в социалните мрежи