Първата веганска месарница във Великобритания ще отвори врати до дни, пише Business Insider. Rudy's в Ислингтън, Лондон, ще продава безмесни версии на традиционни месни продукти, включително свинско месо, пеперони и дори компонентите на пълна английска закуска.

Този тип пазар в Обединеното кралство процъфтява, въпреки че само 1% от британците са вегани.

Месарницата ще продава само алтернативи на традиционни месни продукти без месо. Заместителите са направени от соя и сайтан - пшеничен глутен и са предназначени да имитират текстурата и вкуса на месото.

Магазинът продава всичко, от което се нуждаете за изцяло веганска английска закуска - бекон, меса и млечни продукт,, бъркани яйца, черен пудинг и наденица.

Ще има и сектор за колбаси с веганска пушена шунка, салам де прованс, пеперони и пастърма, и дори веган пуйка за предстоящия празничен сезон.

Месарят проследява успеха на едноименната вечеря в американски стил в лондонската област Камдън. Вечерята отвори врати през април 2018 г. и продава вегански хот дог, пръчки моцарела, биволски крилца и млечни шейкове.

Пазарът на вегански храни процъфтява във Великобритания. Продажбите на растителни храни са нараснали с 40% между 2014 и 2019 г. до над 1 милиард долара годишно, според прогнози на анализатори от Mintel. Очаква се продажбите да нараснат до над 1,41 милиарда долара до 2024 година.

Почти четвърт (23%) от всички пуснати на пазара нови хранителни продукти в Обединеното кралство през 2019 г. са били етикетирани като вегански, установява проучване.

Около 1% от британците са вегани според Mintel. Нарастващото търсене идва от все по-голямата популярност на популярност на този тип дието диети, каза Кейт Влиестра, глобален анализатор на храни и напитки на Mintel.

"Много потребители смятат, че растителните храни са по-здравословен вариант и тази идея е ключовият двигател за намаляването на консумацията на месо през последните години," каза Влиетстра.