Заводите на Volkswagen Group Rus в Русия, в градовете Калуга и Нижни Новгород може да възобновят работата си това лято през юни-юли, пише в-к "Ведомости", позовавайки се на свои източници, запознати с плановете на компанията.

Отбелязва се, че производството е спряно на 3 март заради конфликта в Украйна и поради проблеми с доставката на компоненти.

Засега служителите на Volkswagen Group Rus са били официално уведомени само за престой до 12 май. Според източника на вестника обаче, престоят ще продължи до юли включително поради факта, че доставката на някои компоненти е спряна на границата с Полша.

Според източника, тъй като транзитът през украинска територия е невъзможен, а Полша не пропуска товара, се разглежда въпросът за доставка на компоненти до Истанбул и по-нататък през Грузия до Русия. По думите на източник на изданието, ръководството на компанията се надява, този въпрос да бъде разрешен до средата на май.

"Производственият план на Volkswagen за 2022 г. в Русия все още не е съкратен. Сега предварително говорим за рестартиране на конвейерите през юни. Служителите на предприятията на групата ще получават пълна заплата поне до средата на април", пише изданието, цитирайки източник си.

Отбелязва се, че Volkswagen сглобява автомобили в Калуга и Нижни Новгород. Капацитетът на завода в Калуга е 225 000 автомобила годишно. Там се произвеждат: Volkswagen Polo, Skoda Rapid и Volkswagen Tiguan. В Нижни Новгород се произвеждат: Skoda Octavia, Karoq и Kodiaq, Volkswagen Taos.

Volkswagen обяви премиерата на нов бюджетен седан

Volkswagen обяви премиерата на нов бюджетен седан

Моделът Virtus ще сподели основните компоненти и възли с новата Skoda Slavia