Пандемията промени начина ни на работа, може би завинаги. Много големи компании заявяват, че дистанционната работа ще продължи да е основен техен модел, за позициите които го позволяват, дори и след приключването на пандемията. Всичко това дава истински бум на виртуалните работни места. Сега ще разгледам някои от позициите, които се радват на относително добро заплащане.

Развитието на технологиите през последното десетилетие направи възможно денонощното поддържане на връзка. Голяма част от фзическите работни пространства бяха на път да станат излишни. Разпространението на Covid-19 обаче катализира този процес и принуди компаниите да преминат по-бързо към дистанционна работа. Последните няколко месеца направиха повечето от нас добре запознати с изкуството да работим от вкъщи и да се справяме добре. Тъй като може да стоим далеч от физическите работни места за известно време, отдалечената работа и виртуалните офиси може да станат новото нормално по-рано, отколкото си представяхме.

Като се имат предвид предимствата да се работи от вкъщи (или навсякъде по света), повече професионалисти сега избират да работят дистанционно. Тази група включва широка база от работещи и варира от току-що завършили студенти и дигитални номади, до интроверти, които не обичат особено да работят в социална среда.

Въпреки че компаниите винаги са били наясно и скептично настроени към предизвикателствата, които дистанционната работа може да създаде, ако има нещо, на което тази пандемия ни научи е, че предизвикателствата могат да бъдат преодолени. Установи се, че работата от дома може да се работи безпроблемно с планирана рамка и правилните инструменти за миграция. Облачното съхранение, споделените календари и конферентните връзки, са широко използвани през последните месеци.

Тази промяна към работата от вкъщи доведе и до появата на акции наречени "Останете вкъщи", които процъфтяват дори при настоящия неблагоприятен пазарен сценарий. Класически пример за това е Zoom, чиито акции поскъпнаха с 50% от април. С прогнозите за втора вълна, този тип акции вероятно ще продължат да поддържат възходящия се тренд.

Сега всички сме наясно, че отдалечените работни места имат определени предимства пред традиционните офиси. От една страна, дистанционните работници могат в крайна сметка да спестят повече от традиционните офис служители. Част от спестяванията им са свързани с намалени разходи за пътуване, храна навън и разходи за кафе и напитки.

От гледна точка на работодателя отдалечените работни места имат много предимства. Очевидните са - спестяванията от разходи за поддържане на физически офис, осигуряване на инфраструктура на служителите за работа, спестяване на наем и удобства, електричество и други комунални услуги. Но това не е всичко. Тъй като някои отдалечени работници получават заплащане на свършена работата или на час, работодателите получават по-голяма ефективност и често плащат за точно свършената работа и избягват допълнителни разходи.

Съкращенията следствие на Covid-19 бяха голяма загриженост през последните няколко месеца и имаше широки загуби на работни места, особено в авиационната и хотелиерската индустрия, които бяха сериозно засегнати. Компании като GE и Boeing са преминали през планове за съкращения. Имайки предвид това, има огромен набор от таланти, които навлизат на пазара на труда, много от които могат да се възползват от отдалечени свободни работни места.

Ето и кои са 15-те най-лесни отдалечени работни места, които плащат добре:

Преводи

Средна заплата - 35 250 долара на година

Докато средната заплата е около 35 250 долара, за някои специализирани сектори като Медицински преводи може да се достигне до заплата от 50 000 долара годишно. Човек също не трябва да има специфична степен, за да започне като преводач и може да има малко, или никакъв опит.

Въвеждане на данни

Средна заплата - 37 000 долара годишно

Още една от най-лесните отдалечени задачи, за които се плащат добре, са концертите за въвеждане на данни, които не изискват допълнителни специални умения. Може дори да изпробвате подобна работа в някоя от почивките си. И докато много от работодателите плащат на база на брой въведени думи, има други, които плащат и твърда ставка от примерно 10 долара на час.

Блогър

Средна заплата - 40 000 долара годишно

Блоговете бързо се превърнаха в една от най-търсените работни места за младите. Тук можете да преследвате страст, докато печелите едновременно. Макар че започването на ваш собствен блог може да изисква известни инвестиции и време, има уеб списания и медийни агенции, които наемат блогъри на собствената си платформа.

Онлайн преподавател

Средна заплата - 44 000 долара годишно

Ако се справяте добре с хоби, имате специална академична квалификация или търсите по-гъвкава преподавателска работа - онлайн обучението е най-перспективата и доходна работа за вас. Повече учители се пренасочват онлайн за повече гъвкавост, възможности за непълно работно време и просто за по-голяма база от ученици. Опитайте Skype или други онлайн класни стаи, които винаги търсят учители.

Мениджър на социални медии

Средна заплата - 50 000 долара годишно

Професионалист във Facebook и Instagram? Мениджърът на социалните медии е роля, която набира много голяма скорост в ерата на социалните мрежи и онлайн маркетинга. Много мениджъри на социални медии могат да започнат без определена степен и работата е достатъчно подходяща за работа от разстояние.

Редактиране, корекция

Средна заплата - 51 000 долара годишно

Имате ли способността да забелязвате печатна грешка от една миля? Редактирането и корекцията може да са вашето призвание. Има многобройни онлайн издателства, които винаги търсят добри редактори и коректори. Въпреки че дадена степен не е абсолютно необходима, помага да имате собствено портфолио от редакторска работа, за да имате предимство пред конкурентите и да можете да получавате по-висока заплата.

Уебсайт тестер

Средна заплата - 53 000 долара годишно

Друга относително лесна работа от разстояние, за която се плаща добре, е тестването на уебсайтове. Тази работа не изискват специални умения, за да я започнете, а само интуитивен ум и добри усещания. Компаниите ще плащат да правят тестове, свързани с интерфейсите на уебсайтовете им и удобството за потребителите, като човек може да получи плащане въз основа на направен тест.

Виртуален асистент

Средна заплата - 60 500 долара годишно

Виртуалните асистенти също не изискват степен, с която да започнете. Уменията за организиране обаче трябва да са на най-високо ниво! Ако се справяте добре с организирането на имейли и следенето на нещата, виртуалните асистенти са добре платени и са много търсени.

Мениджър маркетинг

Средна заплата - 62 000 долара годишно

С добро познаване на дигиталния маркетинг човек може да се отличи с кариера като маркетинг мениджър. Отговорностите обаче са високи и това е доста трудна работа. Диплома по маркетинг и няколко години опит също помагат.

Туристически агент

Средна заплата - 64 856 долара годишно

Границите постепенно се отварят, така че този работен профил скоро може да бъде отново в търсене. Много пътници търсят планирани почивки, които са безопасни и без рискове, за разлика от самостоятелното планиране и експериментирането. Освен това, като се има предвид огромното количество съкращения в бранша, може би е време да проучите нови възможности.

Ако обичате да пътувате или сте дигитален номад, може да помислите за кариерно консултиране за пътуване. Много туристически агенции, които предлагат тези услуги онлайн, се стремят да наемат съкратени лица с добър опит да предлагат специализирани услуги.

Графичен дизайнер

Средна заплата - 73 334 годишно

Имате дълбок интерес към изкуството и визуализациите? Уебсайтовете, онлайн агенциите и рекламните агенции винаги търсят хора с познания за дизайна, лога, дизайн на уебсайтове. И това е работа, напълно подходяща за онлайн доставка. Художествената степен помага, но човек може да развие тези умения сам или чрез онлайн уроци. Талантът е абсолютно необходим!

Консултант

Средна заплата - 73 600 долара годишно

За опитни професионалисти, които искат да направят онлайн смяна - консултациите са добър вариант. Ако вече притежавате специализирани знания в определена област, можете да помогнете на компании и фирми с вашите прозрения и опит. Било то като маркетинг експерт, бизнес консултант или дори като юрисконсулт.

Копирайтър

Средна заплата - 75 000 долара годишно

Въпреки че заплащането може значително да варира в зависимост от вашето ниво на опит, умения за писане и образование и дори компаниите, с които работите - Копирайтингът определено е една от най-лесните отдалечени работни места, които плащат добре. Това е линия на работа, при която можете лесно да влезете в интернет и да започнете с малко инвестиции.