Обмисляте да приемете нова позиция, на която заплатата ви ще е по-ниска от тази, която взимате в момента.

Кога си заслужава да приемете подобна оферта?

  1. Когато нямате работа от повече от шест месеца. Или от три. Или просто от по-дълго време, отколкото спестяванията ви позволяват. Припомнете си, че по-ниската заплата е само временно явление и ако се постараете, скоро може да се преместите на по-висока позиция или на друга работа.
  2. Когато се местите в друг град. Нека сме честни: разликата в стандарта на живот между София и някой по-малък град не е малка. И ако работата ви е град, в който наемите, транспорта и другите разходи са по-ниски, по-малката заплата може да не ви се отрази толкова.
  3. Когато сменяте професията. Никой не иска да е на най-ниското ниво в йерархията, но заемането на по-ниска длъжност е единственият начин да навлезете в нова професия. Но винаги трябва да взимате предвид и дали и колко бързо може да се върнете на нива на заплатата, близки до предишните.
  4. Когато отговорностите намаляват. Може би от по-висока позиция се връщате на по-ниска. Да, заплатата намалява, но с нея и отговорностите и стреса.
  5. Когато искате да извижеете мечтата си. Може би искате повече гъвкавост или да работите само по 20 часа на седмица. Или да намерите работа, която ще ви позволи да работите от вкъщи и да разполагате свободно с времето си. Или когато сте решили да започнете собствен проект, който все още не може да ви позволи да напуснете старата си работа, но имате нужда от време, за да го развиете.
Искате по-висока заплата? Ето как да преговаряте по-ефективно

Искате по-висока заплата? Ето как да преговаряте по-ефективно

Няколко практични съвета