Шест големи компании във Великобритания, включително британското подразделение на японската Canon, ще участват в пилотен проект за въвеждане на 4-дневна работна седмица, съобщи The Times, цитиран от ТАСС.

Проектът стартира през юни в Обединеното кралство и се предвижда за продължи половин година. Целта е тестване на хипотезата, че намаляването на работното време повишава производителността на бизнеса и благосъстоянието на персонала.

Проектът е по инициатива на Андрю Барнс и Шарлот Локхарт, новозеландски предприемачи, които са "направили" парите си от финанси и право, преди да станат сред първите, доказали, че изискването към персонала да работи по-малко часове повишава производителността. Проектът се изпълнява съвместно с мозъчния тръст Autonomy, учени от университетите в Оксфорд и Кеймбридж, както и Бостънския колеж.

Участниците в проекта ще работят четири дни в седмицата, без заплатите им да бъдат намалени за периода на експеримента с продължителност от 6 месеца.

Организаторите обясняват, че ще използват модела "100:80:100", който предполага 100% заплащане за 80% от работното време в замяна на ангажимент за поддържане на поне 100% производителност.

Както казва директорът на проекта 4 Day Week в Обединеното кралство Джо Райл, тъй като се "върви" към "излизане" от пандемията от коронавирус и икономиката се възстановява, "много хора търсят баланс между професионалния и личния живот". Идеята за четиридневна работна седмица става все по-актуална и "този проект има за цел да покаже, че е печеливш както за бизнеса, така и за служителите", отбелязва Райл.

Според Кайл Луис, ръководител на базираната в Единбург Canon Medical Research Europe, целта на участието в посочения проект е възможността за адаптиране на производствения процес, за да стане той по-полезен и продуктивен за служителите.

Желаещите да участват в експеримента трябва да се регистрират до края на март. Очаква се към проекта да присъединят още около 20 компании.

Какви са предимствата и недостатъците на четиридневната работна седмица?

Какви са предимствата и недостатъците на четиридневната работна седмица?

Новозеландската компания Perpetual Guardian проведе експеримент за 4-дневна работна седмица и резултатите бяха задоволителни