Всяка компания днес е технологична компания - не може да създаде, достави или продаде своите продукти и услуги на пазара без използването на технологиите. Тази мантра е повтаряна многократно през последните години от водещи представители на бизнеса и академичните среди. Не всяка компания обаче е готова да бъде технологична компания.

Склонността към безразборно търсене на "новото най-добро" и сляпото му прилагане за неподходящи бизнес цели е в състояние да нанесе на бизнеса поне толкова големи щети, колкото и пълното игнориране на прогреса.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Няма такова бързо решение. Има цялостен подход, който действително включва използване на модерни технологии, но също така и немалка грижа за хората, които работят с тях - чрез повишаване на квалификацията и подобряване на организацията.

Виждаме го в действие в една от водещите и иновативни iGaming компании в света - Flutter International, дивизия на Flutter Entertainment plc. Огромна част от технологията зад успешния ѝ бизнес се прави в България.

Компанията, която расте пред очите ти

"Аз привлякох Flutter International", с усмивка казва Николай Гочев, QA Manager Sports Tech. Той има над 15-годишен IT опит, преминавайки от локална поддръжка до мениджър в тестовия QA екип на Flutter International. Когато Николай започва кариерния си път в компанията, едва 5 човека в спортния отдел се занимават с QA (Quality Assurance - Контрол на качеството на софтуера), докато сега вече наброяват цели 24 - един истински екип, създаден от него.

Николай Гочев

Източник: Flutter International

Николай Гочев

Един от големите проекти, с които Николай и екипът му се гордеят, е прехвърлянето на тестването на цялата Sportsbook платформа (платформата за спортни залагания - б.р.) към екипа му и изграждането на нова софтуерна рамка за автоматизирано тестване. Това е "сърцето" на цялото бизнес направление и трансферът му е сериозна задача, която изисква задълбочено изпитване.

"Придобиването на познанията и възможността да си "осиновим" съществуваща Sportsbook платформа, която да започнем да развиваме и поддържаме, както и драстично да подобряваме като възможности и представяне, беше най-голямото предизвикателство пред нашия екип в България за тези 5 години", спомня си Йордан Иванов (Head of Engineering Sports Tech) - специалист с над 20-годишен опит в сферата на технологиите.

Flutter International, която ще ви даде международна кариера от София и ще ви обучи за нея

Водещата гейминг компания, която ще ви даде международна кариера от София и ще ви обучи за нея

Компанията има 700+ служители в София, наема нови и няма да ви ограничи до развитие само у нас

По думите на Йордан пред него и екипа му стои още едно голямо предизвикателство - да бъдат покривани очакванията за развитие в кратки срокове, едновременно с разрастващ се колектив: "В компанията дойдох преди малко повече от 5 години и може би бях третия или четвъртия човек в нашия отдел. В момента сме над 150 човека в International Sports".

iGaming преди и сега

Според него в последните години доста неща са се променили в гейминг индустрията - с навлизането на много нови регулации и появата и окрупняването на различни компании: "Съществува доста сериозна конкуренция - това дава тласък на нашата индустрия да бъдем винаги възможно най-добри".

Йордан Иванов

Източник: Flutter International

Йордан Иванов

В компанията този тласък е видим най-вече чрез множеството вътрешни технологични конференции и хакатони, в рамките на които хора от различни екипи работят по общи проекти и идеи. Така се раждат иновациите.

Според Йордан непрестанното надграждане е добра новина и за самите потребители, защото "те видяха главоломно развитие на продуктите с все по-интересни и забавни игри и преживявания, докато гледат спортни събития или играят за забавление".

Той е категоричен, че най-голямата промяна за последните 10 години е преходът към mobile-first решения, включително при покера, който е бил традиционна "територия" на десктоп клиентите. Еволюира и отношението към този вид забавления - както в рамките на обществото, така и в рамките на компанията.

"Основен фокус на Flutter International са инвестициите в разработването на инструменти за отговорна игра. Наскоро обявихме, че близо 50 процента от нашите клиенти ги използват", допълва Виктор Иливанов, QA Analyst в Casino Games отдела на компанията.

Виктор обожава своята работа, която е свързана с тестването на продуктите и подсигуряването на забавно и сигурно преживяване за крайните потребители. По думите му, ключови за бизнеса са именно усилията и инвестициите, които компанията влага в посока регулиране и отговорно забавление.

Виктор Иливанов

Източник: Flutter International

Виктор Иливанов

Трудно ли е да създаваш продукт, който се използва от хиляди хора на най-различни места по света? "В гейминг индустрията, колкото и да са различни хората, те имат една цел - да се забавляват и да си създадат интересни преживявания. Колкото и различни да са хората и културите, това по-скоро някак ги обединява", смята Йордан.

Заплаха ли (не) е AI

Когато си говорим за технологични решения и иновации през 2023 г. няма как да не стигнем до словосъчетанието "изкуствен интелект".

"Напоследък се чуваха много тежки думи от сорта на "Край, AI ще замести програмистите, ще замести QA, ще замести delivery lead-овете. Не, няма да ги замести - за голямо съжаление или радост", категоричен е Йордан.

Офисът: Не затворени от 9 до 18 ч., а място за важните моменти

Офисът: Не затворени от 9 до 18 ч., а място за важните моменти

Хибридният модел е основен във Flutter International - какви са плюсовете на това да общуваш с колегите си в реална среда

Според него платформите с изкуствен интелект са полезни за програмистите най-вече при писането на "тривиален код", който се генерира бързо и след това може да бъде коригиран или подобрен на ръка.

"Промяната е насочена повече към инструменти, които ще улесняват работата и ще я правят по-бърза и може би ще преместят фокуса за софтуерните инженери от писането на много код към софтуерната архитектура, към това как нещата работят заедно. Това повишава квалификацията на самите хора - те трябва да се развиват", обяснява той.

Посоката е към облаците

Бързата и надеждна работа на всички платформи на Flutter International се осигурява от невидими за потребителите системи, които нямат аналог при големите играчи в сектора.

"Ние залагаме страшно много на трансформацията в облака, не само за мрежи - не говорим само за инфраструктурната част, повечето ни услуги се мигрират към облачни среди. Облаците не са новост в ИТ сферата, но в нашия бранш голяма част от играчите не са стигнали там", посочва Николай.

Миграцията от традиционна on-premise инфраструктура към cloud решение в компания като нашата е гигантска задача, по която продължаваме да работим. "Преди 2 г. имахме 33 data центъра и целта бе всичко да премине в облака", споделя и Елина Ташева, Agile Delivery Lead за отдел Network Operations.

Преодоляване на препятствията

Елина помага на инженерни екипи, базирани на о. Ман и в Торонто, да внедряват Agile методологията по-успешно. При очаквана наличност на платформите в рамките на 99,9%, бързата реакция и надеждните и добре обмислени решения са с ключово значение. Признава, че е имала много какво да научи от новите си колеги - мрежови специалисти със солиден опит и експертиза.

Елина Ташева

Източник: Flutter International

Елина Ташева

Споделя, че не й е било лесно, особено в началото: "За трите екипа, които в момента са под една шапка, бе предизвикателство да се сработят, въпреки че проектите и средите ни го изискваха. Върху това работихме последната година, подобрявахме комуникацията и динамиката в екипа, изчистихме проблемите, пренаредихме екипите. Сега те са едно цяло, разбират се и разчитат един на друг, борят проблемите и предизвикателствата заедно, споделят опит и знания. Всичко се дължи на хората, на тяхното желание да бъдат навсякъде и да бъдат добри".

Именно атмосферата е една от причините Виктор да стане част от екипа на Flutter International, въпреки че преди това той работи своята мечтана работа: "Работех за гейминг компания, в която тествах любимата си игра". След като четирима негови колеги се преместват във Flutter International, той също се решава на важната крачка: "Всички те бяха много различни като характери, но това, което ги свързваше, беше положителната обратна връзка за средата в компанията и тяхното удовлетворение от работата".

Днес и той може да каже същото. Включително и заради 30-дневния годишен отпуск, спортните инициативи и грижата за менталното здраве и благосъстояние на хората в компанията. Любопитен факт, с който той се гордее: Виктор бива избран като едно от лицата, представящи работодателския бранд на Flutter International във външна рекламна кампания в София.

Силата на протегнатата ръка

Създаването на здравословна работна среда върви ръка за ръка с предоставянето на равен шанс на всички, които могат да допринесат за развитието на компанията. За втора поредна година във Flutter International се провежда Flutter Female Mentorship програма, която дава възможност на жени в компанията да си намерят ментори сред по-опитните колеги от различните дивизии в групата на Flutter. Ментори, които могат и искат да те подкрепят в стремежа към твоето по-добро "Аз", като ти помагат в посока личностно и кариерно развитие, работа върху личен бранд, подобряване на професионални умения, окуражавайки те да пробваш нещо ново и предизвикателно на работното място. Елина и Йордан са избрали да бъдат едни от тези ментори.

"Може би в някои моменти сме малко по-срамежливи, избягваме да се включваме в някои разговори или се боим от предизвикателствата. Това е начин да вдъхновиш със своя пример и правилно поставените въпроси като помогнеш на колегите си да бъдат по-активни и по-успешни", смята Елина.

Тя днес е майка на две малки деца, а преди 10 години кураж да влезе в сферата като frontend разработчик е получила от човека до себе си: "Разбрах не само, че се справям, но ми беше и невероятно интересно, като близо 8 години се занимавах с това, преди да се насоча към развиване на екипи".

По думите на Йордан има натрупана инерция в ИТ сферата, но вече ситуацията се променя и постепенно се увеличава броят на жените на технологични позиции: "Радващо е, че компании като нашата обръщат специално внимание на тази динамика и те вървят в правилната посока". Една от основните цели на компанията по линия на стратегията й за многообразие и приобщаване на работното място е именно привличането на повече жени на високи и отговорни позиции в компанията.

Следващото поколение иноватори

Почти няма индустрия в България, която да не се оплаква от липса на качествени кадри. Технологичната не прави изключение, но пък се отличава с последователните усилия на множество компании да обучават специалисти. Flutter International не прави изключение със своята първа DevOps академия, коятo реализира успешно през пролетта на 2023 г.

"Можем да споделим много примери с хора без или със съвсем малко опит в сферата на технологиите, които се решават на кариерна промяна - записват се в академията и започват. Имаме много сериозен learning & development отдел и гледаме сериозно на развитието на всеки един човек в компанията, разполагаме с индивидуален бюджет за обучение и развитие, различни курсове, конференции и сертификати", посочва Йордан.

Според Николай "е задължително всяка една по-голяма компания да има подобен род инициативи - не само под формата на академии, но и чрез т.н. "учене през целия живот".

По думите му, класическите стажантски програми също могат да бъдат изключително полезни "защото всеки един мендижър отделя значителна част от времето си в това да обучи някой, който ще получи солиден практически опит в индустрията, вече като част от един истински екип".

"На пазара на труда много от хората, които постъпват на работа след като са завършили университет или са придобили сертификат от дадена специализация, идват без опит като стажанти и все още нямат придобита работна култура в реална среда. Като мендижър ти ги научаваш на офис етика, работна култура и им създаваш работни навици. От там нататък технологиите, които използваш, може да са различни, но в крайна сметка тези хора биват подготвени за определен стил на работа и, независимо от динамиката на тяхното кариерно пътуване, ти ги развиваш и така допринасяш за общото благо на целия ИТ бранш", категоричен е Николай.

Това е пътят

В този текст техническият жаргон и сложните описания почти отсъстват. Това не е случайно. Технологията е средството за постигане на заложените цели, но използването ѝ трябва да стъпва върху организация и най-вече - върху екипи от хора, които намират смисъл в това, което вършат.

Това е пътят на Flutter International към иновациите.