"Не знаеш колко изморително е да дишаш въздуха на четири стени, без облекчение, ден след ден". "В петък бях в офиса от 10 сутринта до 11 вечерта (с изключение на два часа за вечеря). Вчера вечерта останах до 9". Звучи ли ви като оплакванията на ваш приятел за работното му място? Всъщност, цитатите са от британския есеист Чарлз Ламб и са от... XVIII век.

Както вероятно забелязвате, в много компании условията на работа не са се променили концептуално за 300 години. Затова и не е изненада, че почти две трети от работещите хора, участвали в проучване на американската компания comPsych признават, че страдат от изключително високи нива на стрес и умора.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

В днешната постпандемична среда на неограничени технологични възможности за извършване на труд от всяка точка, но и на все по-голямо осъзнаване на важността на истинския "жив" човешки контакт, няма причина да не се работи по различен и модерен начин. Така идват и резултатите.

Доказва го Flutter International. Компанията е част от групата на един от глобалните лидери на развлекателната индустрия - Flutter Entertainment Plc. Нейните над 700 служители в София работят хибридно по проекти, които се реализират по целия свят и се събират в офиса "за важните моменти", както казват самите те.

Flutter International, която ще ви даде международна кариера от София и ще ви обучи за нея

Водещата гейминг компания, която ще ви даде международна кариера от София и ще ви обучи за нея

Компанията има 700+ служители в София, наема нови и няма да ви ограничи до развитие само у нас

Хибридни по подразбиране

На сайта си Flutter International подчертават, че позициите в компанията са Hybrid By Default - по подразбиране комбиниращи работа от разстояние и такава в офиса.

"За различните екипи това може да значи различни неща. Даваме им правото да изберат - например, даден мениджър може да каже на екипа си, че вторниците са присъствени дни. Въпреки това искаме да подчертаем важността на това да бъдем заедно в моментите, които имат значение. Ако, например, имате поредица от виртуални срещи и няма как да се видите с колегите си, няма особен смисъл да сте в офиса", обяснява Боряна Борисова, Talent Acquisition мениджър в компанията.

Боряна Борисова

Източник: Мирослава Дерменджиева

Боряна Борисова

Не е случайно и че водим разговора с нея и служители на компанията виртуално - някои са на територията на компанията, други - вкъщи, трети - сред природата. Както отбелязват те, през лятото може да работиш от морето, през зимата - от планината. Или от офиса, когато това е най-доброто решение в дадената ситуация.

Самото работно пространство предлага гъвкавостта, която човек би очаквал от компания с хибриден начин на работа - през вътрешна система всеки може да си "запази" място из седемте етажа на сградата, а освен това има подходящи локации за събирания и социализация, както и открита тераса на покрива. Във всяка стая има бяла дъска, масите са с по-нетрадиционна, но и по-подходяща за дискусии елипсовидна форма - пространството е изградено с мисъл за колаборация.

За тези, които пътуват до работното си място с лично МПС, са осигурени паркинг места и безплатни зарядни станции за електромобили.

Flutter International - част от които са брандовете PokerStars и Cayetano, откри обновения си офис в София

Гигант от игралната индустрия с пазарна оценка от €25 милиарда откри обновения си офис в София

Компанията събира българските си дейности на една локация

Най-важен е резултатът

Възможността хората от компанията да се събират по специални поводи - като например завършването на успешен проект, е "един от най-важните аспекти на офиса", съгласен е и Стоян Джапанов.

Той има опит в сферата на маркетинга в бизнеси като киберсигурност и индустриална автоматика. Определя себе си като геймър, който е търсел ново предизвикателство и това го е довело във Flutter International: "Звучеше ми много привлекателно идеята да работя за такава компания заедно с други млади хора".

Стоян Джапанов

Източник: Мирослава Дерменджиева

Стоян Джапанов

Като Lifecycle Manager, Стоян всъщност работи предимно дистанционно, тъй като екипът му е базиран в Малта и на остров Ман: "За мен този хибриден подход е напълно приемлив, защото ми дава свободата на работата. В крайна сметка, най-важното е проектите да бъдат успешно реализирани".

Последното звучи логично, но далеч не е стандартният начин на мислене в бизнеса у нас и не само. Много фирми сякаш черпят смисъл от това да държат (в офиса или виртуално) своите служители дълги часове, дни и даже седмици без реална нужда от това. Във Flutter International на първо място е изпълнението на поставените задачи, но то идва заедно с правото на цели 30 дни платен годишен отпуск.

6 причини за прегаряне на работното място и как да ги коригираме

6 причини за прегаряне на работното място и как да ги коригираме

Тези съвети са полезни не само за служителите, но и за техните шефове

И, тъй като важните моменти никога не са свързани само с реализираните проекти на работа, компанията има много добри условия за излизащите по майчинство или бащинство. Бъдещите татковци могат да отделят до половин година на семейството си - нещо, което само един млад баща може да оцени.

Когато се чувстваш "у дома си"

Не просто от друга сфера, а от друга държава в компанията идва Виктор Хон. Роден във Франция, с кариера и образование в няколко страни, той е привлечен от Flutter International заради обещанието за баланс между работа и личен живот - обещание, което по думите му, се е реализирало.

В момента той е Product Owner. Живее в София, но част от хората в двата екипа, с които работи, са в Ирландия. Според него хибридният модел е добър, защото дава възможност да работиш от различни точки или от вкъщи, ако например си с малко дете, но освен това не лишава екипите от контакта извън виртуалните Zoom срещи.

Виктор Хон

Източник: Мирослава Дерменджиева

Виктор Хон

"Аз обичам да идвам в офиса и да се виждам с хора от други екипи, но знам, че за някои от моите хора това не е толкова лесно - дори само поради факта, че живеят далеч от офиса. Не е маловажно спестяването на по 1 час сутрин и вечер, но все пак успяваме да се виждаме. Има бюджет, с който мениджърите можем да организираме малки значими моменти и ние обикновено го използваме, за да се събираме извън работа", обяснява Виктор. Споделя, че именно срещите на живо са му помогнали да се чувства "у дома си" в компанията.

Описва първите си дни във Flutter International като "много обучения", в рамките на които се е запознал с бизнеса на компанията, регулаторната среда и конкретните процеси, свързани с поетата роля. За тренингите се грижи вътрешен екип, който се старае всичките важни курсове, презентации и видеа да бъдат възможно най-прецизни, достъпни и интерактивни.

Новоназначените служители бързо стават част и от екипните срещи. "След това молим нея или него да ни даде обратна връзка - това, което те виждат, е един външен поглед, чифт свежи очи", отбелязва Боряна.

10 интелигентни съвета за тези, които искат да направят кариера

10 интелигентни съвета за тези, които искат да направят кариера

Кое е по-интересно: осем часа на ден да попълвате таблици в Excel или да измисляте нови и вълнуващи идеи?

Важен момент е и че още през първите дни се прави нужното, за да могат новите хора да се срещат с другите екипи и така по-добре да опознават тези, с които ще работят след това.

Във Flutter International подкрепят развитието на служителите през цялата им кариера в компанията. Това се изразява в по 2000 паунда годишно индивидуален бюджет, който всеки може да използва за записване на курсове, специализации и придобиване на нови квалификации, участия в обучения, уебинари, конференции и т.н. Освен това, работещите в компанията у нас получават и по 250 лв. годишно за хобитата си. Подкрепят се и инициативи, които събират служители със сходни интереси.

Колко е важно да не е токсично

Живата социализация идва малко по-късно за Ива Балканска. Тя се присъединява към Flutter International по време на пандемията - във времето, когато всички работят единствено от разстояние. "Трябваше да изградим отношенията си около споделени интереси, но е много по-различно, когато се срещнеш с хората лице в лице", разказва тя.

Като CRM Operations Manager, Ива държи изключително много на този вид общуване в екипа си. "Обикновено, когато имаме ново попълнение, аз го вземам със себе си за една седмица в офиса - по-лесно ми е да показвам различни неща, докато сме заедно. Освен това се разбираме с останалите да се присъединят когато могат през седмицата, за да можем да говорим на живо. Така те се опознават, обядват заедно. Съвместните обеди са изключително полезни", категорична е тя.

Ива Балканска

Източник: Flutter International

Ива Балканска

Ива се присъединява към Flutter International с предишен опит от други компании от сектора. Най-голямата разлика за нея е атмосферата в офиса: "Повечето гейминг компании в България са по-малки, а атмосферата е малко токсична. Тук това го няма".

Стоян допълва: "Смятам, че, ако средата е лоша, социалният пакет и заплатата нямат никакво значение. Когато имаш щастливи служители, имаш добре работеща и стабилна компания - не можеш да имаш стабилен бизнес с гневни служители".

Кои са четирите типа злодеи на работното място и как да ги победим

Кои са четирите типа злодеи на работното място и как да ги победим

Никой не обича токсичните колеги, но рано или късно се налага да се изправим срещу тях

"Менталното здраве е много важно за нашата компания. Имаме хора, които минават през много сериозно обучение, за да могат да оказват такъв тип подкрепа. Ако кажеш на своя мениджър: "Не се чувствам добре, стресиран съм, имам лични проблеми", ще бъдеш насърчен да си починеш, а колега ще ти помогне за належащите неща", подчертава Боряна.

Не просто социален пакет, не просто фасада

"Мога да кажа, че компанията наистина я е грижа за служителите и го показва. Социалните придобивки не са просто с цел да има нещо - да, те привличат хора чрез тях, но има смисъл и отвъд това", подчертава Стоян. "Обикновено това са просто обещания, нещо привидно... маркетинг. Тук наистина усещам, че компанията ще ме подкрепи, ако преминавам през трудна ситуация", категоричен е и Виктор.

Различно отношение към средата в офиса, различно отношение към социалните придобивки, но без никакъв компромис с поставените цели и здравето на тези, които трябва да ги изпълнят - това е рецептата на Flutter International за развитие, което е "хибридно по подразбиране", но освен това създава "важни моменти" със своите успехи.