Какво е по-лошо от това да си ангажиран с работа, която не харесваш? Да си ангажиран с работа, която не харесваш и да се налага да я работиш с токсични хора. Всъщност, даже всекидневните задачи да ти доставят удоволствие, ако се налага да ги вършиш с "кофти" колеги, вероятно удоволствието доста бързо ще се изпари.

Всеки от нас в един или друг момент от кариерата си се е оказвал изправен срещу истински злодей на работното си място. Говорим за човек, който сякаш изпитва удоволствие от това да превръща в ад живота на другите. Какво да правим с него - как да прекратим тормоза без средства, които Наказателният кодекс не би ни позволил?

Тихото напускане: Заради шефа или заради самата работа

Тихото напускане: Заради шефа или заради самата работа

Лесно да посочим с пръст мениджърите, но не винаги те са виновни за демотивацията на служителите

Оказва се, че офисните гадняри могат да се разделят на няколко подвида и имат доста предвидимо поведение. Това много помага и в избора ни на тактика в битката с тях. Откритието е на професора по психология от Нюйоркския университет Теса Уест, която има и книга с подходящо заглавие: "Гадняри на работа: Токсичните колеги и какво да правим с тях".

В своя публикация Entrepreneur представя четирите най-разпространени вида врагове на работното място.

"Целувки нагоре / ритници надолу"

Според проф. Уест тези хора са се прицелили във върха и се катерят към него с всички средства. Характерно за тях е, че се държат зле или директно саботират служителите, които са на тяхното или по-ниско ниво, докато в същото време се подмазват на по-висшестоящите.

Тези офисни злодеи представят себе си като отборни играчи пред шефовете, докато в същото време обожават да унижават публично подчинените си. На фирмените партита винаги се залепват за началниците, а когато стане ясно, че са се издънили, се опитват всячески да представят себе си като едва ли не безценен актив.

Как да го победим? Според проф. Уест ключово е численото превъзходство - огледайте се, вижте кои са другите жертви на злодея и се съюзете с тях. Съберете информация за всеки случай на лошо отношение с конкретни факти. След това, когато колективно се оплачете на началника си, той трябва да разбере, че проблемът е с достатъчно големи мащаби, че да се намеси - колкото и да му се е подмазвал злодеят преди това.

"Булдозерът"

По думите на проф. Уест този вид злодеи имат две ключови характеристики. На първо място, те овладяват вземането на всякакви екипни решения, като в някои случаи буквално не можете да им вземете думата по време на среща. Второто, което често правят, е да "премазват" по-слабите мениджъри и реално да ги подчиняват. Не крият своята агресия, за разлика от по-горе посочения тип токсични колеги.

Снимка 598833

Източник: iStock

Как да го победим? Подбирайте си битките, "булдозерът" обича сблъсъците и няма как винаги да печелите. Проф. Уест съветва да се изправяме срещу такива колеги само когато усещаме, че техните действия ни влияят зле в дългосрочен план.

Когато все пак стане време за сражение с този злодей, отново е важно да подходите спрямо него като екип и да обмислите добре в кой момент ще е най-ефективно да го парирате.

"Микромениджърът"

Това са едни тъжни хора без свободно време, които се опитват да държат под пълен контрол работата на останалите. Под микроскоп се гледа всичко - от точната формулировка на пожеланието в края на имейла до разпределянето на ангажиментите в рамките на деня. 79% от участниците в цитирано от проф. Уест проучване са си имали работа с такъв офисен злодей.

Снимка 598834

Източник: iStock

"Те хич не се ориентират в това кой се нуждае от допълнително внимание и кой се справя добре сам. Иронията е, че работят най-упорито, но свършват най-малко, защото са твърде заети непрестанно да се опитват да следят всяка малка стъпка на подчинените си", коментира психологът.

Как да го победим? Тук е нужен елемент на саможертва, но накрая всички ще са щастливи - постарайте се микромениджърът да е надлежно осведомен за всичко. По думите на проф. Уест тези офисни злодеи са най-неприятни когато се чувстват несигурни, че правят достатъчно. Кратки, но чести срещи могат да помогнат изключително.

"Майстор манипулатор"

Ето го и главният злодей в токсичната йерархия. Той не просто заблуждава, мачка или държи под контрол - той прави всичко това едновременно и то по начин, който често остава незабелязан.

Майсторът манипулатор те "заслепява" с измамното усещане, че си част от нещо по-специално, от някакъв вътрешен кръг. Превръщаш се в негов отдаден защитник - без значение какви неща върши той. Убеден си, че за него си ценен, но всъщност ставаш просто кукла на конци. Такива хора нерядко се превръщат в истински "сиви кардинали" на работното място.

Как да го победим? На първо място, бъдете бдителни за всякакви опити да ви откъснат от останалите ви колеги, всяко "Абе, какво ще обядваш с тия, я ела да се видим, че искам да обсъдя с теб една идея" може да се окаже опит за вербуване - особено ако е съчетано с подмятания тип "знаеш ли тя как се подиграваше на твоята презентация миналата седмица".

Как да накарате приятели и колеги да ви мразят: 10 съвета

Как да накарате приятели и колеги да ви мразят: 10 съвета

Кои са те?

Усетите ли, че сте в ръцете на злодея, започнете да си водите записки - за изказванията, които са ви прозвучали странно, за фактите, които май не са точно факти и за всичко друго, което сякаш не си е на мястото в отношенията с майстора манипулатор.

След това направете всичко по силите си да възстановите отношенията с колегите, на които вярвате. "Най-важната стъпка е да направите това, от което месеци наред са ви "дресирали" да се страхувате - да се обърнете към други хора за помощ", казва психоложката.