За да впечатлите нов човек, имате нужда само от няколко секунди. И през тези секунди всичко е важно - от миризмата до звученето на вашето име.

Предлагаме ви привички и черти на характера, което експертите смятат за неприятни и отблъскващи от научна и човешка гледна точка. Това важи не само за личната комуникация, но и за онлайн запознанствата. 

Качвате прекалено много снимки във Facebook 

Ако сте човек, който обича да качва снимки от всяко смислено или не много важно събитие в социалните мрежи, тогава вероятно трябва да спрете. 

Проучване, проведено през 2013 г., показа, че ако поставяте твърде много снимки в мрежата, това може да навреди на личния ви живот като влоши отношенията ви с близки и колеги. 

Може да има доста ваши роднини или приятели, на които не им е приятно да виждат в мрежата много снимка, на които присъстват и те.

Или, напротив, случва членовете на семейството да не харесват, когато имате прекалено много снимки на приятели, а приятелите не харесват, когато имате твърде много семейни снимки.

Снимка 326567

Източник: Facebook

Да имате прекалено малко, или твърде много приятели във Facebook. 

Проучване, проведено през 2008 година от експерти на Мичиганския университет, студенти са анкетирани за фиктивни профили във Facebook, показва, кои профили биха се харесали повече. 

В резултат на проучването експертите са установили, че оптималният брой на приятелите е около 300. 

Ако приятелите са под 100, тогава рейтингът на този профил пада, същото се случва, ако лицето има повече от 300 приятели. 

Експертите подчертават, че тези, които имат повече от 300 приятели, се възприемат като хора, които прекарват твърде много време в интернет. И добавят към приятелите твърде много хора, не заради реално и истинско приятелство, а от чувството на безсилие и желание за привличане на внимание. 

Разкривате нещо твърде лично на ранен етап в отношенията

Като цяло, хората оценяват откровеността, и им харесва, когато пред тях се разкрива информация за личния живот на колега или познат. 

Въпреки това, психолози отбелязват, че ако говорим за нещо много лично, в момент, когато за такива откровения е твърде рано, това може да отблъсне партньор, колега или познат.

Важно е да се спазва балансът и на всеки етап от връзката или приятелството да се разкрива точното количество информация и до степен, която съответства на очакванията на другата страна.

Ако споделяте спомени от детството си или говорите за вашето хоби, това ще бъде достатъчно за ранните етапи на отношенията с околните.

Снимка 324694

Източник: iStock

Задавате въпроси, а за себе си нищо не казвате

В отношенията между хората е много важна взаимността.

Доказано от живота правило е, другите да изпитват към вас симпатия и съчувствие, ако в отговор на тяхната откровеност и откритост им отговорете със същото.

Ако искате да предразположите към себе си някой, не бива през цялото време само да му задавате въпроси. Вашият събеседник ще се почувства като на разпит.

По добре разкажете нещо за себе си, което може да заинтересува човека с, който общувате служебно или приятелски.

Скрийте емоциите си 

Изследванията на психолозите показват, че ако откриете истинските си емоции, това ще ви позволи да станете по-привлекателни за околните, отколкото ако ги скривате. 

Участници в проучване по темата гледали сцени, в които актьорите се държали естествено или се опитвали да потиснат емоциите си. 

Резултатите доказват, че на хората харесват, когато показвате емоциите си, а не когато ги скриват.

Експерти посочват, че ако човек се опита да скрие емоциите си, това може да се възприеме като липса на интерес към околните в бощуването.

Снимка 311951

Източник: iStock

Да се ​​държиш твърде любезно

Изглежда логично, че ако човек се държи любезно и приятелски настроен, тогава хората със сигурност ще го харесат. Понякога обаче това не е така. 

Проучване на експерти от Вашингтонския държавен университет и Desert Research Institute показва, че на мнозина от нас често не им харесва да общуват с прекалено любезни и състрадателни хора, които явно демонстрират алтруистично поведение.

Може би защото на този фон чувствата себе си по-лоши.

Прекалено да нервничите 

Не позволявайте на никого да види как ръцете ви се потят от вълнение. 

Проучванията показват, че такова поведение оказва голямо отражение върху начина, по който околните ви оценяват и възприемат.

Важно в това отношение е дори изпотяването, когато сте притеснени за нещо. Експерти твърдят на базата на изследвания, че миризмата на пот, предизвикана от стрес, води до по-негативна реакция, отколкото такава след физическо натоварване.

Снимка 320029

Източник: iStock

Не се усмихвате

Когато се налага да се запознавате с твърде голям брой нови хора, може да ви се струва че усмивката сякаш се е "залепила" на вашето лице, а мускулите вече са уморени да се усмихвате. Но това си струва, повярвайте!

Многобройни изследвания доказват правилото: на човек са симпатични онези хора, които се усмихват и демонстрират открито поведение. Такива хора се възприемат като готови за диалог и приятно общуване.

Забравяте името на събеседника си 

Интересни проучвания са направени от Университета в Цюрих. Експертите отбелязват, че ако не назовете човека по име или не напишете името му в делово писмо, в очите на този човек вие ще изглеждате по-малко симпатичен и даже по-малко компетентен.

Държите, сякаш не харесвате някой

Психолозите отдавна отбелязват, че има реципрочност при взаимната симпатия и антипатия.

Ако някой ни харесва, тогава е напълно вероятно този човек да бъде симпатичен и на нас.

Това се дължи на факта, че ако някой ни харесва, тогава ние се държим с него по-дружелюбно и открито, което предизвиква и у него ответна положителна реакция.