Лондон е най-желаният град в света за чуждестранни работници. Британската столица изпреварва Ню Йорк, Берлин и Барселона като най-привлекателното място за чужденците, показва глобално проучване на Boston Consulting Group, проведено сред 366 000 души.

Великобритания обаче пада до 5-о място сред най-желаните дестинации за работа, отстъпвайки от 2-ото място, което заемаше в предишното подобно изследване. САЩ, Германия, Канада и Австралия вече са считани за по-привлекателни работни места от Острова.

Англоговорящите държави от Британската общност, като Ямайка, Барбадос, Тринидад и Тобаго, Гана и Нигерия, обаче все още смятат Великобритания за най-атрактивното място за работа.

Париж е новият център на инвестициите в Европа

Европа има нова столица на инвестициите

Френската столица изпреварва Лондон за пръв път от 15 години

Живеещите в европейските държави, Обединените арабски емирства и Китай вече нямат толкова позитивна нагласа към Острова - доказателство, че вотът за Brexit нанесе сериозен удар върху имиджа на страната, отчитат британски медии.

От 2014 г. делът на британците, които искат да се преместят в чужбина, е скочил от 44% на 62%, което е най-големият скок сред всички държави по света. Това може да задълбочи кризата с недостига на квалифицирани кадри в Обединеното кралство, тъй като броят на хората, които се местят на Острова, за да започнат нова работа, намалява.

Нетната миграция към Обединеното кралство намалява през годината, приключваща през септември 2017 г., а европейците, които се местят във Великобритания, са с 6.5% по-малко, показва официалната статистика.

Големият печеливш от Brexit е Франкфурт

Победителят от Brexit се намира в най-голямата европейска икономика

Новата атрактива дестинация на банкерите

"Заедно, тези 2 тенденции, свързани с талантите, създават голямо предизвикателство пред Обединеното кралство. От решаващо значение за британските частни и публични организации е да изпреварят конкурентите и да действат активно за привличане и задържане на таланти от висок клас, за да се гарантира бъдещият им успех", съветва Ник Саут, партньор в Boston Consulting Group.

Друго скорошно проучване, проведено сред 1000 шефове на компании на Острова, установи, че 9 от 10 работодатели вече се затрудняват да намерят квалифицирани работници.