Обява за работа за 30 жени машинистки в Саудитска Арабия привлече 28 000 кандидатки, което подчертава мащаба на търсенето на работни позиции за жени в консервативното кралство. Това съобщи Ройтерс, цитирайки испанската железопътна компания "Ренфе" (Renfe), която оперира в арабската страна.

Kомпанията планира да "отсее" кандидатурите онлайн, като направи оценка на образователната подготовка и владеенето на английски език, което ще намали броя на кандидатите до около половината. Очаква се процедурата по избор да приключи до средата на март.

Избраните 30 жени ще управляват влакове стрели между градовете Мека и Медина, след като преминат през едногодишно платено обучение.

Компанията "Ренфе", която обяви, че се стреми да създава възможности за работа за жени, наскоро назначи 80 мъже машинисти за влаковете си в Саудитска Арабия, а още 50 мъже се обучават.

Възможностите за работа за саудитските жени доскоро бяха ограничени до професии като учители и медицински работници, тъй като те трябваше да спазва строги правила за разделение между половете. До 2018 г., на жените не беше разрешено да шофират в кралството, припомня агенцията.

Участието на жените на пазара на труда почти се е удвоило през последните пет години, достигайки 33%. Това се случва благодарение на политиката на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, за "отваряне" на кралството и диверсификация на икономиката.

Жените вече заемат работни места, които преди са били запазени за мъже и работници мигранти.

Град на бъдещето без пътища и коли за $200 милиарда: Новият амбициозен план на Саудитска Арабия

Град на бъдещето без пътища и коли за $200 милиарда: Новият амбициозен план на Саудитска Арабия

В него ще могат да живеят 1 милион души, а 380 000 работни места ще бъдат отворени