Когато в даден сектор от икономиката за година рязко се свият новите обяви за работа, това прави впечатление. Когато става дума за информационните технологии и спадът е цели 40 на сто, това поражда много въпроси. Особено в България, която от години рекламира себе си чрез своите IT таланти и успешни бизнес истории.

Година след началото на масовите съкращения в големите технологични компании, няма как да не се запитаме какво се случва с тази индустрия у нас. Това начало на криза ли е или е нормална стъпка по пътя към израстването? Отговорът е важен не само заради огромната значимост на IT сектора за българската икономика, но и заради десетките хиляди професионалисти, избрали кариера именно в него.

Драстична промяна

Именно информационните технологии са главна причина за общия спад на предложенията за работа през октомври тази година, става ясно от анализ на кариерния портал JobTiger.

От 800 лв. до 20 000 лв. месечно: Какви са реалните заплати на IT специалистите в България през 2023-а?

От 800 лв. до 20 000 лв. месечно: Какви са реалните заплати на IT специалистите в България през 2023-а?

Най-ниските и най-високите заплати през годината

Според представените данни, IT обявите са намалели на годишна база с вече споменатите 40 на сто, което няма аналог в останалите сектори.

Динамиката в предложенията за работа в тази сфера се потвърждава и от експертите от Manpower България. Те отчитат кумулативен спад на обявите в IT сектора от 43%, като най-редуцирано е търсенето на младши специалисти, докато при тези от средно и високо ниво се наблюдава устойчивост.

Снимка 640529

Източник: JobTiger

Тези данни обаче не трябва да се разглеждат като знак за намаляваща заетост или растяща безработица, коментира пред Money.bg Кристина Милева, мениджър на екип "Бизнес развитие" в Manpower България. "Казано просто, ако преди за десет обяви имаше петима кандидати, то сега десетте обяви са вече шест - но кандидатите са отново петима", допълва тя.

Затова и по думите ѝ все още можем да говорим за недостиг на таланти в IT сферата.

На какво се дължи?

Защо десетте обяви обаче днес са шест? Според експертите технологичният бизнес не е изолиран от икономическите, технологичните и геополитическите процеси - всички те оказват влияние върху трансформациите в него.

"IT секторът през последните няколко месеца преживява леки сътресения. В края на 2022 г. част от водещите IT компании по света направиха съкращения на персонал и замразиха подбора на нов персонал. Това малко или много се отрази и на предлагането в този сектор в България", коментира пред Euronews оперативният директор на JobTiger Християн Петков.

IT пазарът се е наситил със специалисти? По всичко личи, че отговорът е "да"

IT пазарът се е наситил със специалисти? По всичко личи, че отговорът е "да"

Пазарът на труда е с една трета "надолу" през декември

Същото вижда и Кристина Милева: "Manpower у нас e част от клъстър с други осем държави в Югоизточна Европа и в този контекст, може да потвърдим, че България не прави изключение в тенденциите. Наблюдаваме имплементация на модели и практики за задържане на работната сила, не толкова за привличане на нови кадри".

Според Петков става дума за "балансиране на пазара" и "този тип хора ще се търсят още дълго време".

AI - заплаха или възможност

Едно от нещата, които се случиха на света през последните 12 месеца, е експлозията в развитието и употребата на различни платформи с изкуствен интелект. Ако обикновените потребители си чатят с AI или го карат да им рисува картини, компании като Microsoft инвестират огромни суми в създаването на ботове, които пишат качествен програмен код по заявка.

Означава ли това, че скоро програмистите ще се окажат излишни? Според Християн Петков AI поне на този етап няма как изцяло да замести хората: "Изкуственият интелект се нуждае от хора, които да го обучават. По-скоро хората ще трябва да се квалифицират да управляват AI процесите, които ще вършат текущата им работа днес".

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

"Всички ние ще го ползваме, всички ние трябва да го ползваме"

Кристина Милева отбелязва, че много IT специалисти мигрират към преквалификация за работа с AI. По думите ѝ той е в състояние да ни осигури повече време за личностно и кариерно развитие. В същото време, "изкуственият интелект не е заплаха и на този етап не може да бъде такава - за хората със знания, умения и - къде на шега, къде наистина - с добър естествен интелект".

Не е само заради парите

От вече доста години IT у нас има своеобразен ореол като сектор с много високи заплати, адекватно и законно работещи работодатели и големи кариерни възможности, включително - в международен план. Това стана причина и хиляди специалисти от други сфери да се преквалифицират.

Днес подобни плюсове се виждат и в много компании от сфери като аутсорсинга или фармацията. Каква e "магическата съставка", която днес привлича хората към IT кариера?

Секторът в България, в който заплатите достигат тези на IT индустрията

Секторът в България, в който заплатите достигат тези на IT индустрията

Тенденциите показват сериозен растеж

Милева посочва, че в последно време за работещите в технологичния сектор има промяна на приоритетите: "Очакванията им за кариерно развитие в ИТ сектора са за по-голяма гъвкавост, възможност за развитие в компанията, хибриден модел на работа, обучителни програми, квалификационни възможности, интеграция между работата и личния живот. Чак след това работещите таргетират нивото на възнаграждение като важен фактор".

Звучи повече като узряване, отколкото като криза.