3-дневна работна седмица и по-късно пенсиониране предлага най-богатият мексиканец – телекомуникационният магнат Карлос Слим. Според него това е начинът пазара на труда да отговори на последните промените в професионалния и личния живот на хората.

Милиардерът посочва, че подобна промяна е жизнено необходима за всички сектори, в които нуждата от повишаване на продуктивността е предизвикала създаването на излишни работни места. Като пример за това той посочва държавния сектор.

Мисля, че е страхотно въвеждането на по-къса работна седмица за сметка на по-късно пенсиониране. Всъщност ние започнахме да прилагаме това в Telmex (латиноамерикански телеком) преди няколко години. Ние предлагаме на хората да останат на работа за повече години и да работят по-малко дни“, обяснява той в интервю за Businessweek.

Слим за първи път представи тази своя теория през 2014 година. По неговите думи технологичният напредък позволява машините да извършват редица дейности 24 часа в денонощието, докато хората имат възможност да работят по-малко, но повече години.

Милиардерът смята, че по този начин много повече младежи ще могат да си намерят работа, докато компаниите ще могат да се възползват от опита и знанията на по-възрастните служители.

Към момента 40% от персонала в Telmex работят по този начин. Слим смята, че подобна стратегия ще работи особено успешно при компании, които имат големи екипи и са принудени да правят съкращения.

Някои компании в Швеция споделят теорията на Карлос Слим за по-кратка работна седмица. В центъра на Toyota в Гьотеборг работят по този начин вече 13 години. През 2015 година софтуерният разработчик Filimundus въведе 6-часов работен ден.