Да си на 32 години и все още да нямаш собствен дом не е чак толкова изненадващо. Но ако прибавим към това и собствена компания за милиард долара нещата биха изглеждали доста по-интересно.

Това е историята на Стивън Лам, който успява да създаде старт-ъп преди няколко години, който вече достигна пазарна капитализация от 1 милиард долара.

Лам поставя началото на компанията GoGoVan преди пет години в Хонконг. Дружеството развива дейност в областта на логистиката, като предлага платформа за наемане на такъв превоз. В момента GoGoVan има над 2000 служители и 8 милиона шофьори.

Въпреки този успех Лам все още живее в един от по-бедните квартали, в който е израснал, разказва CNBC. Нещо повече допреди една година той все още не е женен и работи с родителите си.

Днес той живее със съпругата си отделно, но все още не се е решил на голямата крачка да си вземе собствен апартамент, а живее под наем.

"За мен е важно да има място, където да живея. Но имотът не е инвестиция за мен", казва той.

Това звучи странно за млад човек с доста възможности, като според проучвания именно закупуването на имот се възприема като една от най-важните крачки от неговото поколение.

"Аз предпочитам да вложа тези пари в друга възможност, в нов старт-ъп, в нов бизнес, вместо да си купя кутийка в сграда", обяснява идеята си Стивън Лам.

Въпреки успешния си бизнес обаче той все още не разполага с чак толкова лични средства. Капитализацията на GoGoVan не се отразява директно върху богатството на основателя й.

И независимо, че компанията разполага със свободни средства, създателят й предпочита да ги насочи към бизнеса, отколкото към нещо друго.

Може би решението на Лам не би изглеждало толкова изненадващо като се вземе предвид фактът, че все още Хонконг е най-скъпият имотен пазар в света.

"Аз идвам от бедно семейство. Независимо, че имам добро образование, дори да бях започнал много добра работа по-рано и спестявах пари, щеше да ми отнеме около 10 години, за да събера достатъчно за апартамент", признава той и завършва:

"След десетилетие, да, купуваш си апартамент, но какво се случва след това? Това е въпрос, който може да не получи своя отговор.".