Акциите на Twitter скочиха с 25% в пред пазарната търговия в понеделник, след като собственикът на Tesla Илон Мъск разкри, че е се е сдобил с голям дял в компанията.

Милиардерът закупи 73 486 938 акции на Twitter, 9,2% дял в компанията, показва документация на Комисията по ценните книжа и борсите - SEC. Стойността на холдинга е около 2,9 милиарда долара на базата на цената на затваряне на акциите от 39,31 долара в петък.

Илон Мъск обмисля създаването на нова социална мрежа

Илон Мъск обмисля създаването на нова социална мрежа

Платформата за социални медии ще е в отговор на пропагандата и фалшивите новини

Акциите на Twitter се повишиха с 25% и стигнаха 49,30 долара при към 7 часа сутринта.

Миналата седмица шефът на Tesla разкритикува Twitter и спомена, че може да създаде своя собствена платформа за социални медии. "Свободата на словото е от съществено значение за демокрацията. Вярвате ли, че Twitter стриктно се придържа към този принцип?", попита Мъск в анкета на 25 март.

"Като се има предвид, че Twitter служи като обществен градски площад, неспазването на принципите на свободата на словото фундаментално подкопава демокрацията. Какво трябва да се направи?"

В отговор на предложение от един потребител на Twitter, Мyск да създаде своя собствена платформа, милиардерът отговори: "Обмислям това сериозно".

Преди време Мъск се сблъска с проблеми със SEC заради използването на Twitter. SEC обвини Мъск в подвеждане на инвеститорите през 2018 г., след като Мъск написа в Twitter на каква цена смята, че ще са акциите на Tesla.