Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук получи нов голям бонус. През миналата седмица шефът на технологичния гигант е получил нови акции на компанията, струващи 89 милиона долара, показват документи, цитирани от CNN.

Премията е част от т.нар. "пакет за добре дошъл" от 2011 г., когато Кук наследи Стийв Джобс. Директорът на Apple получава книжата в определени, предварително фиксирани количества през годините.

Половината от допълнителното възнаграждение е свързано с цената на самите акции, сравнена с тази на останалите компании в индекса S&P500. И тъй като Apple успя да постигне ръст, който е по-голям от този на останалите две трети от компаниите в него, Кук получи пълната сума, става ясно от документите.

Не всички пари обаче са стигнали до него. Компанията заяви, че е заделила 46 милиона долара за данъци. Останалите той е продал за общо 43 милиона долара. През 2015 г. той бе заявил, че планира да даде по-голямата част от богатството си за благотворителност.

През 2011 г. Кук получи акции, които тогава бяха оценени на 380 милиона долара, а днес струват около 484 милиона долара. Към момента той притежава ценни книжа на стойност 145 милиона долара. Акциите на компанията повишиха стойността си с 40% през тази година.

Новият iPhone идва на 12 септември

Новият iPhone идва на 12 септември

Apple може да представи и следващия си "умен" часовник