По-малко от месец, след като Мариано Рахой падна от поста на министър-председател на Испания, бившият политик се върна на старата си служба, напуснал преди близо три десетилетия. След излизането си от политиката той отново работи като служител в кадастралната служба на малък крайбрежен град в близост до Аликанте, съобщава Telegraph.

Традиционно хората били на такива високи позиции в държавата продължават кариерния си път като съветници или се занимават с развиването на фондации, но Рахой избра да се оттегли напълно от обществения живот.

И сега всеки, живеещ в Санта Пола - малкото испанско градче с 30 000 население, бърза да регистрира имоти и да оправя други документи, свързани с недвижимо имущество, в желанието си да попадне именно на бившия премиер, разказва медията.

"Оттеглям се от политиката и се връщам на мястото, където бях преди това. Нямам какво повече да кажа освен това, че си тръгвам, но животът продължава", коментира Мариано Рахой пред журналисти по време на първия си работен ден в Санта Пола.

Той работи в службата само две години, като през 1990 година я напуска, за да започне политическа кариера. Любопитно е да се каже, че той така и не прекратява договора си в администрацията, който продължава да тече 28 години.

Сега след завръщането си Рахой ръководи малък екип от седем души. Неговите задължения са свързани с проверката и удостоверяването на документи, издадени от нотариуси и свързанис недвижимо имущество. Според испанските медии средната заплата за неговата позиция е около 15 000 евро месечно, което е повече от двойно на възнаграждението му като премиер.