ИГ гигантът Apple през изминалата финансова година е увеличил възнаграждението на главния изпълнителен директор Тим Кук и другите топ мениджъри, доколкото резултати за приходите и печалбата са били по-добри от очакваните, пише The Wall Street Journal.

За 12-те месеца, завършили през септември, Apple е изплатил на Тим Кук $15,7 милиона - с 22% повече от същия период година по-рано. Това е видно от документите, представени от компанията в Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC).

Възнаграждението на CEO се увеличава втора година поред. В значителна степен за това допринася паричната премия в размер на 12 милиона долара, определена от Съвета на директорите на Apple за Кук при преизпълнение на целевите финансови показатели.

В същото време Тим Кук миналата седмица предупреди акционерите на компанията, че през първото тримесечие на текущата финансова година (октомври-декември) приходите на Apple ще бъдат по-ниски от очакваните заради слабото търсене на iPhone, особено на китайския пазар.

Apple ще произвежда с 10% по-малко от новите модели на iPhone

Apple реже с 10% производството на новите си iPhone

Компанията "изоставя" Китай и се насочва към Индия

През финансовата 2018 година Apple е увеличила приходите си до рекордните $265,6 милиарда (при план за $264 млрд.), в това число благодарение на повишената цена на флагманския iPhone с 50% - до почти $1 хиляди. Доходите на компанията от продажбата на смартфони са нараснал с 18%, до $166,7 милиарда.

Операционната печалба е достигнала $70,9 милиарда при очаквани $70 милиарда.

Средната годишна заплата на сътрудниците на Apple, включително бонусите, през 2018-а финансова година е била 55 246 долара. По този показател компанията доста отстъпва от средното възнаграждение на другите гиганти в сектора като Facebook - $240 хиляди и Alphabet - $197 хиляди. Но при Apple, както и при Amazon, има много служители на ниско равнище, заети в търговските обекти и складовете на компаниите.

От изнесените данни излиза, че възнаграждението на главния изпълнителен директор превишава средния размер на заплащането на труда в Apple 283 пъти.