Очакващата по-малки тримесечни продажби Apple ще произвежда с около 10% по-малко от трите си нови модела в тримесечието от януари до март, съобщава Nikkei Asian Review.

Прогнозата разкрива отслабването на търсенето на iPhone в Китай, най-големия пазар на смартфони в света, където забавящата се икономика пострада и от търговска война със САЩ.

Множество анализатори и потребители смятат, че новите модели на iPhone са твърде скъпи.

Как забавящият се растеж на Китай удари продажбите и печалбата на Apple?

Как забавящият се растеж на Китай удари продажбите и печалбата на Apple?

Високите цени карат клиентите все по-рядко да избират новите модели на iPhone

Apple поръча на доставчиците си в края на миналия месец по-малко от планираните компоненти за моделите й XS, XS Max и XR, съобщава Nikkei, цитирайки информирани източници.

Това се е случило преди компанията от Купертино да обяви очакванията за по-малки продажби. Предвижданията, които Apple приписва на слабото търсене в Китай, предизвикаха голяма разпродажба на акции на световните фондови пазари, пише Reuters.

Доставките в Китай са намалели с 12% през миналата година и се очаква смартфоните да спаднат с още 3% през 2019 г., слзиайки под 400 млн. за първи път от 2014 г. насам, според пазарните анализатори от Canalys.

Големият проблем на Apple: Потребителите вече не се вълнуват от iPhone, както преди

Големият проблем на Apple: Потребителите вече не се вълнуват от iPhone, както преди

Интересът към новите поколения смартфони намалява, показват данни

Общият планиран обем на производството на стари и нови модели на iPhone вероятно ще бъде намален до 40-43 млн. единици за периода януари-март, вместо очакваните преди това 47-48 млн. единици, съобщават източниците на Nikkei.

Новината идва след доставчиците на чипове Samsung Electronics и Skyworks Solutions отбелязаха слабото търсене на чипове за смартфони за първото тримесечие. Засега нито Apple, нито доставчиците й коментират темата.

Тъй като търсенето в Китай се влошава, Apple се фокусира повече върху Индия, която наскоро изпревари САЩ като втория по големина пазар на смартфони в света. Изпълнителният директор Тим Кук потвърди в интервю за CNBC във вторник, че Индия е основен фокус за компанията, която вече ще слобява и най-скъпите си модели в многолюдната държава.

Foxconn ще произвежда най-скъпите модели телефони на Apple в Индия

Foxconn ще произвежда най-скъпите модели телефони на Apple в Индия

Инвестицията на Foxconn може да създаде 25 000 работни места