Местното звено на Foxconn ще сглобява най-добрите модели телефони на Apple в Индия през от 2019 г. според вестник Hindu и Reuters.

Важно е да се отбележи, че Foxconn ще сглобява най-скъпите модели, като например устройствата в семейство iPhone X, казва източник, запознат с въпроса, като потенциално бизнеса на Apple в Индия ще се изкачи на ново ниво.

Работата ще извършва в завода на Foxconn в град Шриперамбудур в южната част на Тамил Наду, добавя той.

Foxconn, която вече произвежда телефони за Xiaomi, ще инвестира 25 милиарда индийски рупии (356 милиона долара) за разширяване на завода, включително инвестиции в производството на iPhone, заявява министърът на индустрията на Тамил Наду, M C Сампах.

Инвестицията може да създаде 25 000 работни места, добавя той.

Досега базираната в Калифорния компания Apple е произвеждала само по-евтините модели SE и 6S в Индия чрез местното звено на Wistron в технологичния център на Бенгалуру.

Продажбите на Apple в Индия също са фокусирани върху по-ниският ценови сегмент телефони - повече от половината от обема на продажбите са модели, по-стари от iPhone 8, пуснати миналата година, според технологичната компания за проучвания Counterpoint.

Apple стартира скъпия iPhone X миналата година, но намали производството на този телефон, според анализаторите, тъй като започна да продава по-новите версии, iPhone XS и XR, глобално тази година.

Все пак компанията може да накара Foxconn да произвежда по-старата версия на iPhone X в Индия, където продава по-евтини модели, за да получи по-голям дял от най-бързо развиващия се пазар на мобилни телефони в света.

Пълните подробности за сделката на Apple с Foxconn все още не са ясни и могат да се променят.

Не е известно дали някой от сглобяването на iPhone се премества от съществуващите фабрики на Foxconn в Китай и другаде. Също така не е ясно дали производството ще бъде ограничено до сглобяване или ще включва производство на някои компоненти в Индия.

Говорителката на Apple Труди Мюлер отказа да коментира този въпрос.

Foxconn заяви, че не коментира въпроси, свързани с настоящи или потенциални клиенти или с някой от техните продукти. Не отговори веднага и на искане за потвърждение, че инвестира 356 милиона долара в Тамил Наду.

Apple шокира инвеститорите миналия месец с по-ниска от очакваната прогноза за продажбите за Коледното тримесечие, която разтърси доставчиците на части по целия свят.

Foxconn вече изрази загриженост относно търсенето на водещите устройства на Apple.