Очакваният нов лидер на Goldman Sachs не е точно типичен инвестиционен банкер. Дейвид Соломон явно е избраният наследник на Лойд Блакфайн, който най-вероятно ще сдаде поста през следващите 12 месеца.

Разбира се, той има дълга кариера, която ще му помогне да се справи като CEO на една от най-големите банки в света, но има и нещо, което го различава.

Дейвид Соломон е по-познат в клубовете в Ню Йорк и Маями под името DJ D-Sol. В тях той пуска електронна музика, забавлявайки избралите да разпуснат по този начин. "Започна като хоби, сега все още го правя само за удоволствие", казва Соломон в интервю.

Следващият главен изпълнителен директор на Goldman Sachs има дълъг път, докато стигне до поста. Той е на 56 години и е завършил Политически науки в колежа Хамилтън.

A post shared by DSol (@djdsolmusic) on

Една от първите му работни позици е била да продава облигации с рейтинг "боклук" в Drexel Burnham Lambert - компанията, която банкрутира през 1990 година.

След срива на Drexel, Соломон се премества във вече несъществуващата Bear Stearns, където се издига до шеф на подразделението за инвестиционно банкиране.

През 1999 г. Соломон поема риск и се мести в Goldman. "Това беше стъпка назад", казва той пред New York Times. "Управлявах цяло подразделение, а отидох да ръководя департамент".

Соломон пристига в Goldman Sachs в момента на дворцова интрига. Ханк Полсън, тогава съпредседател, помогна за осъществяването на преврат срещу колегата си Джон Корцине, изхвърляйки го от компанията.

Дейвид Соломон става новият президент на Goldman Sachs

Банката на Уолстрийт има нов шеф

56-годишният банкер е DJ, колекционер на вина и запален скиор

Въпреки че Соломон е бил аутсайдер в компанията, за която се знае, че предпочита да издига свои вътрешни кадри, той все пак се изкачва по професионалната стълба и през 2006 г. оглавява подразделението за инвестиционно банкиране. Кариерата му там продължава 10 години, през което време продажбите скачат със 70%"

Когато Гари Кон напусна Goldman, за да се присъедини към екипа на Тръмп като главен икономически съветник, Соломон бе повишен до президент заедно с Харви Шварц. Двамата се съревноваваха за най-високата позиция до този понеделник, когато Шварц подаде оставка.

Соломон ще поеме банката, която вече се възстанови след финансовата криза под управлението на Бланфайн, но това не означава, че ще му е лесно.

През миналата година Goldman представи план за растеж на приходите от 5 милиарда долара, който Соломон ще се наложи да изпълни.