Дейвид Соломон ще стане единствен президент на Goldman Sachs Group, превръщайки се в основен фаворит за наследник на главния изпълнителен директор Лойд Бланкфейн.

Соломон ще изпълнява ролята и на главен оперативен директор, като се издига над настоящия президент и съоперативен директор Харви Шварц, който напуска компанията на 20 април. 53-годишният Шварц управляваше търговския отдел на Goldman, преди да стане главен финансов директор.

"Очаквам с нетърпение да продължим да работим в тясно сътрудничество с Дейвид в изграждането на нашия франчайз по света", каза Бланкфейн в изявлението.

Въпросът за наследника на Бланкфейн се дискутира във финансовия сектор от петък, когато Wall Street Journal съобщи, че главният изпълнителен директор ще се оттегли още тази година. Ръководителят не е обявявал срок за пенсионирането си, съобщиха източници от банката през миналата седмица. Самият Блакфейн по-късно също отрече тази информация.

56-годишният Соломон се издигна във финансовия бизнес, след като се присъедини като партньор от Bear Stearns Cos. и в продължение на 10 години управляваше най-важния бизнес на компанията - инвестиционното банкиране.

Той пое и водеща роля в усилията на банката за разнообразяване на бизнеса и предприе инициативи за подобряване на условията на работа на младите банкери. В свободното си време Соломон се изявява като DJ, колекционер на вина и запален скиор.

Goldman Sachs може да продаде новата си централа в Лондон

Банката на Уолстрийт се готви да продаде новата си европейска централа

Сградата може да струва над 1 милиард паунда

Нови времена

Напускането на Шварц засилва вероятността следващият изпълнителен директор на Goldman да не бъде търговец - знак за това колко са се променили компанията и Уолстрийт, откакто Бланкфейн пое ръководството преди повече от 10 години. Тогава търгуването беше безспорен двигател на печалбата, а инвестиционното банкиране изглеждаше тромаво и изостанало.

Тъй като растежът на Уолстрийт спадна след финансовата криза, търговията изгуби голяма част от своята мощ. Фирмата навлезе в нови бизнеси, като потребителското банкиране и индексни фондове с ниски такси. Малцина обаче смятат, че Goldman някога ще се откаже от корените си като рискова търговска къща, въпреки че този бизнес изпитва големи затруднения през последните години.

Следващият изпълнителен директор на банката ще трябва да балансира тези сили и ще бъде отговорен за план за растеж, с който Goldman иска да добави 5 млрд. долара към годишните си приходи до 2020 г.

Goldman Sachs дава заеми за покупка на iPhone

Банката на Уолстрийт дава заеми за iPhone

Финансовата компания залага на ниски лихви, за да конкурира кредитните карти

Колеги и конкуренти

Соломон и Шварц се конкурират директно за върховата позиция във фирмата, откакто са повишени до съпредседатели в края на 2016 г., след като Гари Кон напусна, за да се присъедини към администрацията на Доналд Тръмп.

Бившият инвестиционен банкер Соломон бе подкрепен от силата в този бизнес, където Goldman Sachs регистрира рекордни приходи през 2017 г. Бизнесът на фирмата с търговия с фиксиран доход, който провежда Шварц, преживя най-лошата си година за повече от десетилетие.

"Видяхме бъдещето като по-скоро като бъдеще на инвестиционното банкиране, отколкото като бъдеще на ценни книжа или търговия, което е благоприятно за Соломон", заяви пред Bloomberg Чарлс Пийбоди, анализатор в Compass Point Research & Trading.