Goldman Sachs обмисля продажбата на новата си европейска централа в Лондон и може да получи за сградата повече от 1 милиард паунда, съобщават източници на Bloomberg.

Банката разглежда опцията за продажба и вземане обратно под наем преди да се премести в сградата, която се намира близо до настоящия й офис на "Флийт стрийт", в началото на следващата година. Тя обаче все още не е взела окончателно решение за продажба на имота.

Силното търсене от страна на чуждестранни инвеститори накара големи компании като Lloyds Banking Group и KPMG да продадат и вземат обратно под наем техните лондонски централи през изминалата година. Повишащите се цени доведоха до рекордни печалби за най-добрите сгради в Лондонското сити, като като апетитът за дългосрочен приход продължава да расте.

Кой ще изкупи небостъргачите в Лондон след Brexit?

Кой ще изкупи небостъргачите в Лондон след Brexit?

Евтиният паунд привлича инвеститорите

Новата лондонска централа на банката на Уолстрийт ще разполага с около 78 000 кв. м вътрешна офисна площ и е с капацитет около 9600 служители. В съобщение в Twitter от октомври изпълнителният директор Лойд Бланкфейн заяви, че банката все още "очаква/се надява да го напълни, но много неща са извън нейния контрол", споменавайки Brexit.

Продажбата и обратното вземане под наем биха означавали, че "Goldman може да извлече капитала в случай, че има рязка несигурност или повишаване на лихвите заради Brexit, което разширява доходността й", заяви анализаторът на Bloomberg Intelligence Сю Мъндън.

"Те могат да използват капитала за работа по основните операции, като същевременно гарантират, че има престижна централа в Лондон", посочва Мъндън.

Goldman Sachs избра къде да премести бизнеса си след Brexit

Банката на Уолстрийт избра къде да премести бизнеса си след Brexit

Финансовите компании разкриват офиси в ЕС, за да запазят достъпа си до общия пазар

Точната стойност на сградата до голяма степен ще се определя от наема, който Goldman ще се съгласи да плати. Ако банката плати наем от около 70 паунда на квадратен фут - настоящата цена за нови офиси в Лондонското сити - сградата ще струва около 1.5 милиарда паунда, приемайки доходност от 4%.

Цените на офисите в Лондонското сити за кратко паднаха след референдума за Brexit, преди да се върнат до рекордно високи нива преди година. Наемите остават високи, въпреки политическата несигурност, която води до забавяне на икономическия растеж.

"Това е умен финансов инженеринг от страна на Goldman", заяви Хемант Котак, анализатор в Green Street Advisors. Дългосрочният договор за лизинг и марката Goldman Sachs ще "предизвикат силен интерес по света. Goldman не само печели от високите цени на имотите в Лондон, но и се обвързва с Лондон", посочва Котак.