Основателят на Patagonia Ивон Шуинар обяви, че прехвърля компанията си на новоучредена организация с нестопанска цел, за да гарантира, че печалбите й отиват за борба с климатичната криза.

Шуинар, скалният катерач, превърнал се в милиардер, обяви този ход в изявление в сряда.

"Вместо "ставаме публични", можете да кажете, че "ставаме цел". Вместо да извличаме стойност от природата и да я трансформираме в богатство за инвеститорите, ще използваме богатството, създадено от Patagonia, за да защитим източника на цялото богатство", пише той.

83-годишният Шуинар каза, че е избрал уникалния модел на собственост, вместо да продаде компанията на частен собственик, който потенциално би могъл да компрометира ценностите на Patagonia, или пък да стане публична и да остане в ръцете на акционерите.

Още един милиардер се включва в надпреварата за строеж да частни космически станции. Кой е той?

Още един милиардер се включва в надпреварата за строеж да частни космически станции. Кой е той?

Това, което отличава Vast от другите, е създаването на космическа станция с изкуствена гравитация

Вместо това собствеността върху компанията за облекло за открито, оценена на около 3 милиарда долара, се прехвърля на Patagonia Purpose Trust и Holdfast Collective.

"Изминаха почти 50 години, откакто започнахме нашия експеримент за отговорен бизнес, а едва започваме," каза Шуинар, цитиран от Insider.

Patagonia обяви, че в бъдеще всички печалби, които не бъдат реинвестирани обратно в компанията, ще бъдат разпределени на Holdfast Collective, за да отидат за екологични каузи. Компанията изчислява, че тази сума ще възлиза на около 100 милиона долара всяка година.

Това е новият най-млад милиардер в света?

Това е новият най-млад милиардер в света?

Scale AI на Уанг вече е подписала три договора на стойност около 350 милиона долара