Пионер в сферата на криптовалутите влиза в надпреварата за строеж на частни космически станции. Това е Джед Маккейлъб (основател на Mt. Gox и основател на Ripple), който основа нова компания, наречена Vast: има за цел да изгради космически станции с изкуствена гравитация.

Това е план с доста голям бизнес риск, но тъй като Международната космическа станция вероятно ще бъде пенсионирана през 2030 г., а НАСА измества фокуса си към Луната и отвъд нея, няколко компании правят планове за частни космически станции в орбита.

Изграждането на подобно съоръжение в Космоса, където астронавтите биха могли да извършват научни експерименти, да произвеждат специални стоки или дори да строят други космически кораби, е трудна задача за предприемач, който никога преди не е управлявал подобен бизнес. Vast ще се съревновава с играчите Axiom Space, която има свой собствен модул на МКС и изпълнява частни мисии на астронавти, Nanoracks, дългогодишен партньор на НАСА със собствени планове за космически станции и Blue Origin, космическата компания на Джеф Безос, която разработва космическа станция.

Virgin Galactic ще лети три пъти месечно с туристи в Космоса

Virgin Galactic ще лети три пъти месечно с туристи в Космоса

Компанията ще се сдобие с още един космически кораб

Как се строи космическа станция?

Първата пречка за всяка такава мисия е финансирането: докато ракетите, построени от SpaceX на Илон Мъск, намаляват цената на достъпа до орбита, изстрелването на значителна инфраструктура все още не е евтино. МКС струва повече от 100 милиарда долара и докато Маккейлъб смята, че за неговата станция няма да са нужни толкова средства - вероятно е да струва милиард долара или повече, след като се вземат предвид тестването, изстрелването, строителството и операциите след това, пише Quartz.

Това, което отличава Vast от другите, е създаването на космическа станция с изкуствена гравитация. Съществуващите планове за частни космически станции предвиждат местообитания като МКС, където астронавтите са сред микрогравитация. Тази среда обаче може да причини значителни здравословни проблеми на хората, включително влошаване на зрението и загуба на костна плътност, особено при продължителни престои. Създаването на изкуствена гравитация ще бъде значително инженерно предизвикателство. Vast все още не е готов да сподели подробности за концепцията си за такава космическа станция.

За да изведе станцията на Vast в орбита, Маккейлъб залага на Starship на SpaceX, ракетата от следващо поколение, която компанията разработва в момента. Въпреки че все още не е извършил първия си орбитален полет, "превозното средство" също е в центъра на плановете на НАСА за мисии до Луната.

Подобно на другите кандидати за космически станции, Vast се надява да привлече различни клиенти: астронавти от НАСА и други космически агенции, частни клиенти на туристически пътувания.

В момента Vast е в режим на набиране на персонал, подбирайки бивши служители на компании като SpaceX и Blue Origin. Един ключов съветник е Ханс Кьонигсман, бивш топ инженер във фирмата на Мъск.

Космическият туризъм ще е факт до няколко години

Космическият туризъм ще е факт до няколко години

Компания строи космически "бизнес парк" с офиси, но и за туристически цели

Маккейлъб е част от клуба на милиардерите. Той планира да финансира самостоятелно бизнеса. Бъдещето на Vast не зависи от крипто пазарите, според Маккейлъб.

Маккейлъб превръща дългогодишния личен интерес в изследването на Космоса в бизнес. И той, като Безос и Мъск, вярва, че бъдещето на човешката цивилизация е извън Земята. "Искам да направя възможно най-голямото амбициозно нещо, предвид ресурсите, с които разполагам."