Като главен изпълнителен директор на Facebook - бизнес, който привлича вниманието на милиарди хора, Марк Зукърбърг има огромна власт. Именно това прави лидерът на социалната мрежа най-опасният човек в света, според професор Скот Галоуей от Нюйоркския университет.

Галоуей, който преподава маркетинг, е милионер, сам спечелил парите си. Той коментира опита на Facebook да интегрира услугите за съобщения на платформите, които притежава - WhatsApp, Instagram и Messenger на Facebook. Последната придоби Instagram през 2012 година и WhatsApp през 2014 година.

Докато сега потребителите могат да използват трите платформи за комуникация поотделно, това ще се промени. В основата си приложенията ще започнат да използват една и съща технологична инфраструктура в края на тази или началото на 2020 година, пише CNBC.

"Марк Зукърбърг се опитва да кодира гръбнака между трите платформи, така че все едно има една мащабна мрежа с 2,7 милиарда потребители", посочва Галоуей.

В действителност повече от 2,7 милиарда души използват някоя от платформите, собственост на Facebook, а повече от 2,1 милиарда потребители използват Facebook, Instagram, WhatsApp или Messenger всеки ден.

"Мисълта, че един човек управлява алгоритъма на платформи, които се използват от 2,7 милиарда души, е плашеща, независимо от намеренията му", смята Галоуей.

По думите му хората трябва да бъдат обезпокоени от това, че един човек, който "не може да бъде отстранен от длъжност" би оказал значително влияние върху потребителите на платформи, чрез които милиарди хора по целия свят консумират информация всеки ден.

Мнението на професора е, че Зукърбърг цели да доведе социалната мрежа до състояние, в което, ако правителството реши да я разруши, това да има и последствия за икономиката. Според него сега Facebook е предприела профилактични мерки, за да избегне поява на недоверие.

Освен това Галоуей смята, че ако компанията на Зукърбърг бъде разделена на фирмите, които е придобила, тя ще използва като довод обяснението, че по този начин не би била конкурентноспособна на китайските технологични гиганти.

Според професора такава стратегия се нарича "аргумент на националните шампиони". "Ако вие по някакъв начин ограничите нашата мощ и големина, ние няма да сме способни да се изправим срещу китайските компании, които идват за нас", обяснява Галоуей.

"Това е много лошо за планетата, за обществото. Мисля, че вече всички съжаляваме, че Facebook успя да придобие Instagram", коментира той.

Любопитни сравнения, които показват колко точно богат е Марк Зукърбърг

Любопитни сравнения, които показват колко точно богат е Марк Зукърбърг

Той е толкова заможен, че би могъл да живее с годишна заплата от 1 долар