Марк Зукърбърг е осмият най-богат човек в света. Съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook разполага с богатство оценено на приблизително 67.3 млрд. долара, според списание Forbes.

Въпреки, че Зукърбърг загуби повече пари от всички от 500-те най-богати хора в света през изминалата година, когато акциите на управляваната от него социална мрежа се сринаха, той отново пое нагоре в класацията от началото на годината.

Независимо от огромното си богатство, Зукърбърг е известен със своята скромност. Едно от малкото неща, към които проявява афинитет са недвижимите имоти. Наскоро Закърбърк загуби два имота на езерото Тахо за 60 милиона долара, според данни на изданието Business Insider.

Колкото и да харчи парите си обаче, изглежда, че Закърбърк никога няма да ги свърши. Ето девет невероятни факта за богатството на основателя на Facebook, които до голяма степен доказват тезата по-горе.

Зукърбърг е толкова богат, че може да живее с годишна заплата от 1 долар

По-рано Зукърбърг си начисляваше заплата в размер на 770 000 долара. През 2013-та година обаче, ръководителят на най-голямата социална мрежа в света намали възнаграждението си до 1 долар.

Независимо от заплатата от 1 долар, охраната на Зукърбърг струва близо 10 милиона долара на година, които се покриват от Facebook.

Всяка година, след IPO-то на Facebook през 2012 г., Зукърбърг добавя средно 9 млрд. долара към благосъстоянието си

Първичното публично предлагане на Facebook, при което компанията набра 16 милиарда долара, бе второто по големина технологично IPO в историята на САЩ. От тогава акциите на компанията са поскъпнали с над 408%, за да достигне настоящата пазарна капитализация размер от 547 милиарда долара.

Всъщност богатството на Зукърбърг е намаляло с 9 милиарда долара в сравнение с предходната година

Нетната стойност на богатството на младия милиардер падна след година на скандали свързани с Facebook. И макар да загуби три места в списъка на най-богатите хора - от 5-то на 8-мо място, все пак продължава да попада в топ-10 на най-богатите хора на планетата.

Зукърбърг е печелил по 1.7 милиона долара на час през миналата година

Миналата година Зукърбърг е печелил по около 1.7 милиона долара на час, според изчисления на Business Insider, на база на ръста на нетното му състояние между 2017-та и 2018-та година и броя на работните часове.

На Зукърбърг му отнема по-малко от час и половина за да спечели онова, което средния американски бакалавър ще спечели през живота си

Изчисленията на американското финансово издание сочи, че на база на доходите му през миналата година, Зукърбърг печели по 2.2 милиона долара за час и половина, или точно толкова, колкото средния американски висшист ще спечели през живота си, на база на средния доход и продължителност на трудовия живот.

Марк Зукърбърг отпадна от колежа по време на втората му година.

За по-малко от две минути, Зукърбърг изкарва това, което средния американски работник изкарва за година

Според изчисленията, за две минути ръководителят на Facebook печели това, което изкарва средния американски работник за една година - 46 696 долара. Това се основава на данни от Бюрото по трудова статистика. Зукърбърг е печелил по 28 538 долара на минута през изминалата година, според изчисленията на Business Insider.

1 долар изхарчени от средното американско домакинство са същото, като 700 000 долара изхарчени от Зукърбърг

Средните разходи на американското домакинство от 1 долар, са подобни на разходите на Зукърбърг в размер на 700 000 долара.

Средната нетна стойност на богатството на средното американско домакинство е 97 300 долара. Разделянето на богатството от 67.3 млрд. долара на посочената сума възлиза на около 700 000 долара.

Богатството на Зукърбърг е по-голямо от БВП на Йордания, Никарагуа и Барбадос взети заедно

Брутният вътрешен продукт на Йордания е около 46.9 млрд. долара, на Никарагуа - 15.4 млрд. долара, а на Барбадос - 5.5 млрд. долара.

Зукърбърг може да дари много и пак да остане богат

Марк Зукърбърг би могъл да даде на всеки жив човек в САЩ 100 долара - и все още да има повече от половината от богатството си в размер на 67.3 милиарда щатски долара.

Понастоящем населението на САЩ е 328 938 134, според преброяването в САЩ. Даването на всеки американски гражданин на 100 долара, би струвало на милиардера приблизително 32.8 млрд. долара.