2020-а ще бъде запомнена като годината, в която нищо не вървеше по план. И това може да се каже в пълна сила за почти всички индустрии, включително и за сегмента на строителството на небостъргачи.

Глобалната пандемия постави на пауза редица такива проекти по света. В резултат общо 106 сгради над 200 метра са били готови към декември при общо 133 такива за 2019 година, показват данните на специализината платформа Skyscraper Center.

През изминалата година повече от половината супер високи сгради или 56 от тях са били завършени в Китай. Общо може да се каже, че в Азия се намират 66% от завършените през 2020 година небостъргачи.

Веднага след Китай се нареждат Обединените арабски емирства, където са били завършени 12 сгради над 200 метра през миналата година. В САЩ те са 10.

А кои са най-високите небостъргачи, отворили врати през 2020 година?

На първите две места в това отношение са две сгради, намиращи се в Ню Йорк. Първата от тях е висока 472 метра и носи името Central Park Tower. Това е и първата година от 2014 година насам, през която най-високата нова сграда не се намира в Китай.

Central Park Tower

Източник: iStock

Central Park Tower

Изграждането на небостъргачът, който вече е втората най-висока сграда в САЩ, започна през 2014 година. Той гледа към известния Сентръл парк и разполага с 98 етажа.

На второ място след него е One Vanderbilt, който също се намира в Голямата ябълка. Сградата е с близо 50 метра по-ниска от Central Park Tower и има 59 етажа, като за строителството ѝ са били достатъчни едва 3 години.

Снимка 530429

Източник: Wikipedia

Следващите най-високи нови сгради в топ 5 се намират в Китай. Първата от тях се намира в град Наннин в провинция Гуанси. Nanning China Resources Tower се издига на 403 метра над земята със своите 87 етажа. С едва 2 метра по-нисък е Guiyang International Financial Cebter T1 в град Гуейян. Той разполага със 79 етажа.

На пето място се нарежда Shum Yip Upperhills Tower 1 в Шънджъ. Небостъргачът е с височина от 401 метра и има 79 етажа.