Най-скъпите мостове в света са гледка, която трябва да се види. От зашеметяващия мост Голдън Гейт в Сан Франциско, до новите най-съвременни мостове в Китай - следва списък с най-скъпите прелези, създадени някога от човека. Архитектите на тези мостове показват чудото на своя талант и способността да вкарат технологии в изключителния дизайн, който създават. Класацията е изготвена от Ceoworld magazine.

Ето най-скъпите мостове в света:

5. Мост Голдън Гейт, САЩ: 704,9 милиона долара

Снимка 210662

Източник: www.adventurejay.com

Емблематичният мост Голдън Гейт в Сан Франциско е дълъг над 2 735 метра. Той е кръстен на пролива Голдън Гейт, който пресича. Той свързва град Сан Франциско градчето Сосалито на северния бряг. Това беше най-дългият висящ мост в света в периода 1937 до 1964 г. Американското дружество на строителните инженери го обяви за едно от чудесата на съвременния свят. Той "виси" на две кули, които са с височина 227 метра над нивото на водата. Строителството струва огромните 37 милиона долара, когато е построен през 1937 г.

4. Ravenel Jr. Bridge, САЩ: 900 милиона долара

Въженият мост пресича река Купър в Южна Каролина. Известен също като моста Купър и моста Равенал, той е дълъг 4023 метра и свързва центъра на град Чарлстън с Маунт Плезънт. Строителството струва умопомрачителните 700 милиона долара, когато е завършен през 2005 г.

3. Мостът на Конфедерацията, Канада: 971 милиона долара

Снимка 364056

Източник: Wikipedia

Мостът на Конфедерацията свързва континенталната част на Ню Брънзуик с остров Принц Едуард. Той е с дължина 12,9 км е най-дългият мост в Канада и най-дългият мост над покрита с лед вода в света. Годишният брой на туристите, посещаващи остров Принц Едуард, се е увеличил от 740 000 души на 900 000 след завършването на строителството на моста през 1997 г. Мостът стимулира икономиката на провинция Остров Принц Едуард от откриването му досега.

2 .Мостът Джордж Вашингтон, САЩ: 935 милиона долара

Този висящ мост е известен още като Джордж. Той свързва Форт Лий в Ню Джърси с Манхатън в Ню Йорк. Представлява част от автомагистралите I-95, US 1 и US 9.Пресича река Хъдсън. По-късно към моста е добавен още един етаж с с шест платна на движение. Общо платната на движение стават 14 ленти в това отношение той е първи. Горното ниво има осем ленти, докато долнотошест ленти. Мостът Джордж Вашингтон е забележителност в Ню Йорк. Това е най-натовареният автомобилен мост в света и поема трафик от 51,5 милиона превозни средства през 2018 г. Мостът е дълъг 1450 метра. Това беше най-дългият мост в света до откриването на моста Голдън Гейт през 1937 г. Изграждането му започва точно преди началото на Голямата депресия и тогава струва 60 милиона долара.

1. Incheon Bridge: Южна Корея - 1,5 милиарда долара

Снимка 571184

Източник: iStock

Този стоманобетонен мост свързва континенталната част на южнокорейския Инчеон с остров Йонгджонг. Това е най-дългият подобен мост в Южна Корея и десетият най-дълъг в света. Мостът е директна връзка между международния бизнес район Сонгдо и международното летище Инчеон и този маршрут спестява един час време в пътуване. Строителството беше завършено през 2009 г. и тогава струваше 1,4 милиарда долара.