Често не осъзнаваме кога взимаме лоши финансови решения. Много хора от средната класа харчат за безсмислени неща, които изглеждат впечатляващи, но в крайна сметка само изяждат спестяванията им и им пречат да увеличат богатството си.

"Един от най-вредните навици е да харчите повече, отколкото печелите". Това казва финансовият съветник Кристофър Уилям, цитиран от Yahoo Finance. По думите му това е често срещан проблем в средната класа, защото хората често се изкушават да купуват повече, отколкото могат да си позволят.

Това може да доведе до висока задлъжнялост, да затрудни опитите за спестявания за пенсиониране и други дългосрочни инвестиции. "Освен това, ако някой постоянно харчи повече, отколкото печели, може да е трудно да се прекъсне цикълът."

Ето един списък с неща, за които не трябва да харчите пари, ако сте от средната класа и искате да забогатеете:

Излишни членства и абонаменти

Много хора от средната класа абонират за много онлайн приложения или път спортни активности, от които нямат нужда или просто не използват. Ако месечната ви карта за фитнес е 100 лева и отидете два пъти или три пъти в залата, то едно посещение излиза доста скъпо. Може би има по-икономичен вариант за тренировка?

Същото важи за стрийминг платформите, които гледате от време на време, но плащате за тях за цял месец или години.

Инвестиране в активи, които не ви носят нищо

Много хора от средната класа инвестират в предмети, които губят стойност с течение на времето, обясняват експерти. Според тях лъскавите покупки, вероятно се правят, за да имитират стандарта на живот на по-богатата класа.

Такива за покупките на нови автомобили, които са привлекателни, но не и разумни. Стойността на чисто нов автомобил пада в момента, в който напусне автокъщата.

Покриване на разходи на порасналите ви деца

Една честа грешка, която допускат семействата от средната класа е да се грижат за финансовата стабилност на порасналите си деца, когато са близо до пенсиониране. Но експертите съветват, че е по-добре да се научат на финансова независимост, вместо винаги на зависят от вас и разчитат на вас за пари.

10 навика, с които богатите спестяват пари, които бедните и хората от средна класа не практикуват

10 навика, с които богатите спестяват пари, които бедните и хората от средна класа не практикуват

Предпочитат да плащат за определени услуги, за да имат време за по-важни неща

Пренебрегвате скритите разходи на пестеливостта

Въпреки че пестеливостта е добра черта в повечето случаи, прекомерната пестеливост може да доведе до пропуснати възможности, смята Пърси Грюнвалд, финансов експерт. "Понякога харченето на малко повече предварително за качествени продукти или преживявания може да ви спести пари в дългосрочен план. Например, инвестирането в енергийно ефективни уреди може да намали дългосрочните разходи за комунални услуги."

Не живеете според това, което взимате

Според Денис Ширшиков, финансов експерт, значителна бариера за средната класа по пътя към натрупване на богатство е начинът им на живот. "След като печелят повече, хората са склонни да увеличават разходите си пропорционално или дори прекомерно, което може да попречи на способността им да спестяват и инвестират ефективно", каза той.

Често срещано грешно схващане е, че шофирането на луксозна кола или по-голямата къща означава богатство. Въпреки че това може да са показатели за по-висок доход, те не се превръщат непременно в дългосрочно богатство, ако са финансирани с дълг. Така че внимавайте с тези покупки.

Поддавате се на обществения натиск

Тук става въпрос за така нареченото емоционалното харчене, водено от желанието да сме в крак с връстниците или заради обществения натиск. Недейте да живеете от заплата до заплата, само заради постоянната нужда от това да имате нова кола, нова игра или за да отидете на прекалено скъпа почивка, само защото това правят колеги и съседи. Това е капан, в който е лесно да се попадне, но има дългосрочни последици върху забогатяването ви.