Когато става въпрос за финансови услуги, много хора, особено тези извън Европа, се сещат за Хонконг. Оказва се обаче, че французите са много по-добри в управлението на пари и са най-финансово грамотните. Това сочи проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В нея са интервюирани над 53 хиляди души от 30 държави членки на организацията, като чрез тестове е проверявана тяхната финансова грамотност и отношението им към парите. На първо място се нареждат гражданите на Франция с 14,9 точки от максимум 21, следвани от живеещите във Финландия.

Не е изненадващо, че по-богатите държави се нареждат напред в класацията. След първите две места са съответно Норвегия, Канада и Хонконг.

Интересното е обаче, че британците имат 13,1 точки при средно ниво за всички държави от 13,2 точки. Най-зле представителите се са Беларус и Полша съответно с 11,7 точки и 11,6 точки.

Нещата обаче изглеждат различно, когато става въпрос за семейния бюджет. Най-строги сметки за месечните разходи си правят латвийците, като 90% от тях следят внимателно харчовете си. След тях по този показател се нареждат хората от Малайзия, Франция, Турция, Тайланд, Южна Корея и Беларус.

От друга страна едва 25% от унгарците следят изкъсо семейния бюджет, следвани от австрийците, норвежците, чехите и холандците.

В доклада на ОИСР не са включени САЩ.

Снимка 257609

Източник: Bloomberg.com